Komentara: 1
Pregleda: 1785

Svečana sednica povodom Dana oslobođenja Subotice

10.10.2011. u 16:53h
Izvor: RTV Yueco
Svečana sednica povodom Dana oslobođenja Subotice

Na svečanoj sednici Skupštine grada, povodom 10.oktobra dana oslobođenja Subotice u II svetskom ratu gradonačelnik Saša Vučinić istakao je da se u poslednjih nekoliko godina pokušava umanjiti značaj antifašističke borbe. Svečanoj sednici pored brojnih gostiju, predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je u svom obraćanju rekao da je Vojska Srbije kao i Subotica, puna nacionalnih manjina koja sa ponosom nose uniformu.

Antifašistički pokret Subotice činili su njeni građani, bez obzira na naciju i veru. Svi u svetu se ponose svojim borbama protiv fašizma i nema razloga zbog čega se i u Subotici ne bi veličao taj period.

Subotica ne sme zaboraviti datum kada je oslobođena od fašizma, jer stalno treba da se borimo protiv novih oblika fašizma. Desetu godinu za redom, se na ovaj način obeležava 10. oktobar. Evropa dan pobede nad fašizmom slavi kao svoj dan i Subotica bi trebalo da se ponosi 10. oktobrom danom oslobođenja od fašizma.

Predstavnici Saveza boraca Subotice uručili su plakete ministru odbrane Draganu Šutanovcu i komandantu Garde Vojske Srbije pukovniku Milomiru Todoroviću. Ministar je čestitao praznik Subotičanima i istakao da svi narodi u Srbiji su se uvek borili za slobodu države.

10.oktobar se dugo godina slavio kao Dan grada Subotice. 4. novembra 1993.godine Skupština opštine donela odluku o izmenama Statuta grada Subotice u kojoj se promenio datum Dana grada.Tada je 1.septembar dan kada je Subotica proglašena za slobodan kraljevski grada uzet kao se slavi kao dan grada.Tek od 2001.godine 10.oktobar je ponovo počeo da se pored tradicionalnog polaganja venaca na spomenike žrtvama obeležava i Svečanom sednicom skupštine grada.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1785
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.