Komentara: 7
Pregleda: 5454

Sve više HIV pozitivnih u Vojvodini

17.03.2011. u 15:33h
Izvor: RTV Yueco
Sve više HIV pozitivnih u Vojvodini

Ove godine prvi put se obeležava Dan testiranja na HIV u AP Vojvodini.

U 2010. godini u Vojvodini je dijagnostikovano 30 novih slučajeva HIV infekcije, što je najviše od početka epidemije HIV infekcije, a tri puta više od 2000. godine.

Specifičnost Vojvodine je činjenica da se HIV infekcija dijagnostikuje u značajnom procentu i kod starijih. Tako je gotovo trećina osoba koje žive sa HIV-om u momentu postavljanja dijagnoze bila starija od 40 godina, a oko 5% stariji od 60 godina. Kod osoba u ovom uzrastu HIV infekcija se mnogo češće dijagnostikuje u stadijumu veoma uznapredovale bolesti.

Na predlog Komisije za HIV Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, pokrajinski sekretar dr Atila Čengeri doneo je odluku da se svaki treći ponedeljak u martu iskoristi za promociju testiranja na HIV.

Već više od 15 godina postoji visoko efikasna terapija, koja pomaže ljudima koji žive sa HIV-om da ostanu zdravi i da nastave normalan život. Međutim, preduslov za uspešnost lečenja HIV infekcije je rana dijagnostika.

Terapija HIV infekcije dostupna je svim građanima AP Vojvodine i u potpunosti je besplatna.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5454
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.