Komentara: 24
Pregleda: 8227

Sve veći problemi adolescenata

04.05.2015. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
U jednoj srednjoj školi u Subotici pronađena je flašica vinjaka kod učenice prvog razreda srednje škole. Devojčica je razgovorala sa zamenikom direktora, razrednim starešinom i sazvan je i roditeljski sastanak. Na pitanje zašto pije alkohol, odgovorila je da ima probleme i da pored alkohola pije i bensedine.
Sve veći problemi adolescenata

Potaknuti ovom pričom pokušali smo da saznamo koliko mladih u Subotici konzumira alkohol i koji su to problemi koji ih muče. Na ta i još neka pitanja odgovorilla nam je nekolicina srednjoškolaca i jedan psiholog koji radi sa adolescentima.

“Idem u 8. razred, ali se uglavnom družim sa srednjoškolcima. Većina njih konzumira alkohol, ali i osmi i sedmi razredi ne zaostaju. Što se tiče depresije kod mladih, ne poznajem mnogo takvih, ali ukoliko ih ima uglavnom potiskuju emocije, što kasnije dovodi do toga da ih ispoljavaju na najčešće negativan način (agresija, opijanje, povlašenje u sebe, itd.). Najčešći problemi su najverovatnije odnosi sa roditeljima, te sve češće nalaze utehu u društvu. Što se tiče škole drugačije je kod svakog pojedinca. Poznajem jednu devojku koja pije antidepresive zbog stresa u školi, ide u 2. srednje. 

Na pitanje koliko srednjoškolaca konzumira alkohol, rekli su nam da samo pojedinci ne piju. Svi su navodili da njih 80% - 95% pije alkohol. Učenici četvrtih razreda srednje škole su navodili da često oni koji konzumiraju alkohol, koriste i psihoaktivne supstance. Problemi koji ih muče su razni, od ljubavnih, problema u školi i do problema porodičnih. Kada su navodili porodične probleme, oni su uglavnom bili finansijske prirode. Postoje i oni koji zbog navedenih problema piju antidepresive već u srednjoj školi,

Ono što nam je zapalo za oko je da su skoro svi ispitanici odgovorili jednako, na pitanje ko su popularni momci i devojke u školama. Najpopularniji su oni koji se viđaju po raznim žurkama po gradu, imaju novca, imaju mnogo prijatelja i lajkova na Fejsbuku, a o njima najčešće ima dosta tračeva po gradu i svi ih navodno znaju”, rekla nam je jedna petnaestogodišnjakinja.

"Današnji popularni momci su oni koji mnogo piju, često konzumiraju marihuanu ili neke jače psihoaktivne supstance. Oni momci koji su “napucani” i mogu da "imaju koju god devojku požele". Popularne devojke su devojke koje izlaze vikendom, napiju se toliko da ne znaju za sebe, puše, neke takođe konzumiraju PAS. Uvek su u izuzetno kratkoj odeći, napadno našminkane”, rekla nam je učenica 4. razreda srednje škole.

Da li roditelji poznaju svoju decu i da li mogu da uoče kada ih muče problemi? Koliko je zapravo teško priznati da problem jednog adolescenta prevazilazi sposobnost roditelja da reši isti i da je možda vreme da se potraži pomoć psihologa. Moramo biti svesni da nama možda smešni i banalni problemi, adolsecenti na svojim leđima nose kao teško breme.

„Ubeđena sam da roditelji kada sa detetom nešto nije u redu to primete. Bez obzira da rade po ceo dan i da su zauzeti, da znaju. Kod nas u školi deca dolaze zbog raznih problema da im damo savet. Porodični problemi, ljubavni problemi, to se uglavnom učenice obrate za ljubavne probleme. Ako se dete povalači u sebe ili agresivno ispoljava svoje emocije, ako nije često kod kuće, ako ima novo društvo pokazatelj su i ocene, uspeh učenika može naglo da padne, da neopravdano izostaje, tu roditelj treba odmah da reaguje.  U raznim upitnicima, koje su rešavali učenici naše škole moglo se videti da se najčešće poveravaju vršnjacima, dosta njih dolazi i kod nas“, rekla je pedagoškinja jedne subotičke srednje škole.

Istraživanja pokazuju da 85%  adolescenata u Srbiji odobrava rodno zasnovano nasilje. U Srbiji svake godine abortira od 6.000 do 7.000 adolescentkinja. Prema istraživanjima iz prošle godine na svakih 17 sati u Vojvodini neko sebi oduzme život.

Svako dete, svaki adolescent, svaki čovek zaslužuje zdravo okruženje. Šta smo sve uradili da im to i obezbedimo. Koja je uloga svakog pojedinca?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 8227
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.