Komentara: 33
Pregleda: 11520

Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

14.12.2014. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
“Najmlađi pacijent na lečenju imao je 14 godina, ali tu moram da napomenem da su roditelji bili vrlo edukovani i prepoznali su odmah o čemu se radi, te mu nisu vraćali dug što je napravio, već su ga odmah doveli na lečenje” - saznali smo od mr psihologije, psihoterapeuta Jelene Manojlović iz SOS Centra za lečenje i odvikavanje od kockanja.
Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

Koliko je ovaj problem rasprostranjen u Subotici, gde se kladionice i kockarnice otvaraju neprestano, niču jedna pored druge, i to u samom centru grada, a i u naselju Prozivka, pitali smo načelnicu psihijatrije, dr Nadu Vasković Maravić, koja je za Subotica.com izjavila:

“Kocka je jedan vid zabave, odnosno igra. Rizik od dobitka i gubitka dovodi do oslobađanja adrenalina i samim tim uzbuđenja. Nije svaka kocka i svaka igra zavisnost, i ne vodi u zavisnost, ali veoma je važan podatak da otprilike 20% onih koji su se zainteresovali više za neku kocku, odnosno igru, preraste u zavisnost, odnosno stvara se zavisnost od kockanja. Ja kao psihijatar moram kazati da je to jedna od najtežih zavisnosti i može se komparirati sa zavisnošću od opijata, od heorina. Mehanizmi su slični, u osnovi se radi o poremećaju kontrole impulsa i naravno, navika. U osnovi je poremećaj u hemizmu mozga, znači i u metabolizmu serotonina i njegovih metabolita. Recidivantna je bolest. Može neko da ne kocka 6 meseci, nekoliko godina i da posle nastavi tamo gde je stao.Teško izlečiva bolest, potreban je mukotrpan rad i to je ozbiljna borba.”

Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

Kada možemo da kažemo da je reč o zavisnosti?

“Ako neko nastavi da se kocka bez obzira što ima gubitke, što ti gubici dovode do osiromašenja, što sami svojom igrom ili kockanjem proizvedu ozbiljne socijalne i zakonske poremećaje, odnosno probleme, kada naruše svoj porodični život, kada naruše svoj lični život”- odgovorila nam je dr Nada Vasković Maravić.

Jedan dečko iz Subotice (24), prokockao je novac za školarinu za fakultet i pokrao novac iz kuće, pre nego što je došao na lečenje u SOS Centar za lečenje i odvikavanje od kockanja koji je jedina specijalizovana ustanova za lečenje od kocke u regionu.

Patološko kockanje dovodi do nasilja u porodici. Uzeti novac, potrošiti novac za nešto drugo, oteti novac, bilo od svojih roditelja ili od svojih partnera, i nastaviti dalje kockanje. Kockanje može da dovede i do smrtnog ishoda. Na indirektan način to je višegodišnji stres koji se nagomilava i posle prouzrokuje čitav niz somatskih bolesti kao što je visok pritisak,infarkt  koji indirektno mogu dovesti do smrti. Direktno do smrtnog ishoda kockanje može dovesti , ubistvom zbog dugova, i samoubistvom zbog pritiska okoline.

Doktorica je imala pacijenta koji je pokušao samoubistvo i tako stigao do psihijatrije. Supruga je došla od tog gospodina i rekla je: “ Izgubio je jednu kuću, razveli smo se jer ne želim da izgubi moju porodičnu kuću, odnosno očevu kuću koju sam nasledila. Mi imamo decu, nikada nisam znala kada se vratim sa posla, šta ću zateći. Da li će odneti frižider i prodati, da li će prodati televizor, jednostavno bilo je nesnošljivo.”

Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

Dr Nada Vasković Maravić nas je upoznala sa određenim Etiološkim faktorima za koje se pretpostavlja da bi mogli biti uzroci zašto neko postane patološki kockar.

  • Nepravilna i nedovoljna roditeljska disciplina.  Porodica je sada u krizi, ali za razvoj jedne zrele i stabilne ličnosti između ostalog je važna i porodica iz koje dolazi.
  • Odsustvo roditelja, da li su u inostranstvu, drugom gradu, razvedeni.
  • Agresivnost roditelja, nedovoljno ispoljavanje ljubavi prema svojoj deci.
  • Ako se u nekim porodicama, a to smo isto svedoci u našem gradu isključivo materijalno veliča, a u drugi plan se stavljaju vrednosti rada.
  • Motiv može da bude i radoznalost koja se postepeno pretvara u zavisnost.

Nisu retke i kriminalne radnje da bi se došlo do novca. Vrše krivična dela da bi nabavili novac za igru, to se može finansijskim malverzacijama, falsifikovanjem, krađom, prevarama. Za zavisnike je novac jedino sredstvo da se nastavi igra.

Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

Kako se leči bolest zavisnost od kockanja?

“Bolesti zavisnosti se uspešno leče kada neko želi da se leči. Potrebna je podrška okoline, bliže i šire. Može medikamentozna terapija, zaokupiranje napetosti zbog gubitaka i zbog samih posledica igranja. Zatim,  za osećanje bespomoćnosti pomažu anksiolitici,psihostabilizatori i naravno neki serotoninski preparat, jer sam već napomenula da imamo u osnovi poremećaj sistema serotoninskog u centralnom nervnom sistemu. Paralelno sa tim i prolongirana i ozbiljna psihoterapija koja onda dovodi do otkrivanja i promena u načinu razmišljanja, a to je da sklonimo ubeđenje da će se sa malo napora ostvariti veliki dobici. Većina njih veruje u veliku sreću, veliku pobedu, da imaju moć predviđanja. Naravno, moramo im ukazati i na pogubne efekte patološkog kockanja koji su na porodicu, na posao, na finansije  na zdravlje” - upozorila je načelnica psihijatrije dr Nada Vasković Maravić.

  • Oko 60% populacije igra igre na sreću.
  • 20% onih koji pokazuju neke afinitete prema kocki postane zavisno.
  • 70% onih koji podlegnu patološkom kockanju imaju depresivne simptome.

Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara u Subotici

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti “Vita” iz Novog Sada Milan Vlaisavljević nam je rekao da u njihovoj ustanovi svaki treći zavisnik koji se obrati za pomoć je patološki kockar, i to uglavnom od 24 do 28 godina.

Koliko je kocka ozbiljna bolest govori i podatak da je u SOS Centru bio pacijent koji je 8 godina proveo u zatvoru zbog teškog krivičnog dela, a prva stvar koju je uradio kada je izašao iz zatvora je bio odlazak na rulet. Gde su nam iz Centra rekli da je u ovom slučaju nagon za kockom  postao jači od seksualnog nagona.

Izvor: Subotica.com

Kladionice u Subotici

Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici Kladionice u Subotici
Pogledaj ostale fotografije

Kladionice na Prozivki

Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki Kladionice na Prozivki
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 11520

Povezana vest

Povezane teme

kladionice

kockanje

igre na sreću

rulet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.