Komentara: 0
Pregleda: 3099

Sve subotičke gradske kuće

10.09.2010. u 17:56h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Gradska kuća, na koju su Subotičani s pravom ponosni, predstavlja jedno od najlep&scaron;ih secesijskih zdanja u regionu, a uz to ove godine obeležava sto godina od svog nastanka. To je i bio povod da se priredi izložba na kojoj su izložene fotografije, detalji i planovi ove, ali i jo&scaron; dve gradske kuće, prethodnice ovoj dana&scaron;njoj, svakako najlep&scaron;oj i najvećoj.</p>
Sve subotičke gradske kuće

- Prva je sagrađena još 1751. godine, nakon što je Subotica stekla status civilne kameralne varoši u monarhiji, te se počelo razmišljati i o njegovom administrativnom organizovanju. Dotadašnji sastanci Gradskog veća su inače održavani u kućama senatora. Prvo zdanje gradske kuće je bilo skromno i maleno, ali je ipak odredilo na neki način epicentar grada - kaže istoričar Stevan Mačković. Kroz nepunih osamdeset godina niklo je drugo, veće zdanje, koje je već imalo i stilsku odrednicu. Bila je to barokna Gradska kuća, urađena u tadašnjem dominirajućem graditeljskom stilu. Nju je 1912. godine nasledila sadašnja, u odnosu na prethodne, monumentalna građevina, čija je gradnja trajala pune četiri godine. U nju je uloženo mnogo novca, truda, znanja i inventivnosti, a projektovali su je tada slavne arhitekte Marcel Komor i Deže Jakab. Pod njihovim rukovodstvom niklo je izuzetno secesijsko zdanje, ukrašeno čuvenom Žolnai keramikom, i sa karakterističnim tornjem koji je postao najprepoznatljiviji simbol Subotice. Gradska legenda kaže da Subotica počinje tamo odakle je moguće videti toranj Gradske kuće.

Izložba koja nosi naziv „Tri subotičke gradske kuće" govori o istorijatu ovih zdanja, kao i značaju tog ne samo administrativnog središta grada za sve Subotičane. Organizatori izložbe imaju u planu da postavku izlože i u susednim zemljama, Hrvatskoj, Mađarskoj i BiH, kao u još nekoliko gradova u Srbiji.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3099
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.