• Pregleda: 1789

Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

Uručivanjem nagrade za životno delo “Mali princ” našoj glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, a potom i predstavom “Na vukovom tragu” novosadskog Pozorišta mladih, u nedelju u našem gradu počinje 26. izdanje Međunarodnog festival pozorišta za decu.
Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

Smotra teatra za najmlađe trajaće do 27. septembra i za to vreme posetioci će moći da uživaju u bogatom glavnom i pratećem programu.

- Više od sto pozorišta iz celog sveta prijavilo se na ovogodišnji Festival pozorišta za decu, konkurencija je bila izuzetno velika, bili smo finansijski limitirani i nije bilo lako napraviti izbor. Odabrano 14 predstava iz Rusije, Kine, Koreje, Nemačke, Belgije... – kaže Zoran Đerić, direktor i selektor Festivala. – Želeli smo da pokažemo šta je najzanimljivije u aktuelnoj ponudi pozorišta za decu. Među odabranima su velika i mala pozorišta, državna i privatna, dramska, tradicionalna, savremena i eksperimental,a i za decu i za odrasle. Predstave su različite, ali pokazuju da je lutkarstvo i dalje privlačno svima. Nadam se da ćemo dogodine imati mogućnost da pozovemo pozorišta koja nismo mogli ove godine i da pokažemo da interesovanje za ovaj festival ne prolazi.

Subotička publika će imati priliku da pogleda predstave „Vila Helena i princ Argelus“ iz Mađarske, „Bajka o ribaru i ribici“ iz Rusije, „24 bake“ iz Kine,  „Zlatna guska“ iz Bugarske, „Čudotvorno kresivo“ i „Lepotica i zver“  iz Srbije, „Ja sam malo svetlo“ iz Nemačke, „Operski frižider“ iz Italije, „Divna zelena ptica“ iz Poljske, „Pored tebe“ iz Koreje, „Ježeva kućica“ iz Republike Srpske, „Cipele“ iz Belgije i „Cvrčak i mrav“ iz Crne Gore. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u čijem su stastavu Olga Zejc iz Rusije, Senka Petrović iz Srbije i Ranko Risojević iz Bih.

U pratećem delu programa nastupiće dečja lutkarska grupa iz Segedina sa komadom “Karneval životinja”, Lutkarsko pozorište “Kover Bela” izvešće komad “Vuk I lisica”, lutkarska grupa koju vodi Marta Aroksalaši predstaviće se predstavom “Na slovo na slovo”, dok će gosti iz Gračanice izvesti “Gulivera u zemlji lutaka”. Neće izostati ni radionice, izložbe, promocije knjiga…

- Ukupan budžet festival je 6.5 miliona dinara, od čega je Grad Subotica izdvojio najviše sredstava – čak 4.5 miliona. Sa tim budžetom se ne može napraviti čudo, ali možemo napraviti jedan sadržajan festival I puno dešavanja za najmlađe – dodaje Ilija Tatić, director Otvorenog univerziteta, producenta Festivala.

Kompletan program Festivala pogeldajt na zvaničnom sajtu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
DRAPO Odgovori
Smatram da bi trebalo odati priznanje osnivaču ovog festivala SLOBODANU MARKOVIĆU !!!
Glumac
Slazem se DRAPO!
Covek osnovao, doveo sva moguca pozorista, i osvojio sva moguca priznanja i sada ga nema zato sto nije bio stranacki podoban.
Kakve licemerne i ljigave face, fuj
Toto
Sramota je što niko od ovih nigde nijednom rečju ne odaje priznanje niti uopšte pominje one koji su taj festival stvarali, oblikovali skoro dve i po decenije, postavili mu temelje, bez kojih ga i ne bi bilo. Prvo Markovića, ali i druge, Jurkovskog i sl. Velika sramota. Ne moraju ni u čemu da se slažu s prethodnicima (iako su se "lepo" nakalemili), ali bi divno bilo kada bi pokazali minimum poštovanja i uvažavanja za ono na čemu bi trebalo da im budu zahvalni, a toga nije malo. Kada bi to znali, hteli i smeli.
Sosa Odgovori
Fala Bogu da je spremno par dana pred početak. Sajt im je do nedavno bio poluprazan. U najmanju ruku neozbiljno.
GLUMAC Odgovori
Sramite se!!! Pa predlog za Branku Veselinović je dao prethodni Savet i taj predlog prošle godine niste ispoštovali, a žiri je, uz dužno poštovanje, ogledalo degradacije festivala - jer su nekad žiri tog festivala predvodili osnivači i rukovodioci umetničkih katedri univerziteta od svetskog značaja, naučnici i umetnici poznati i priznati u svetu...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.