Komentara: 0
Pregleda: 2591
Foto

Sve spremno za 24. Međunarodni festival pozorišta za decu (24-29. septembar)

20.09.2017. u 17:48h
Izvor: Subotica.com
U nedelju, 24. septembra u našem gradu počeće 24. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će i ove godine pružiti izuzetno zanimljiv i raznovrstan pregled predstava za najmlađe iz celog sveta.
Sve spremno za 24. Međunarodni festival pozorišta za decu (24-29. septembar)

Po rečima selektora Slobodana Markovića za učešće na festivalu prijavilo se čak 235 predstava sa svih kontinenata. Od njih je odabrano 14 predstava iz Rusije, Irana, Bugarske, Srbije, Mađarske, Hrvatske, a po prvi put na festivalu će biti predstavnik iz Australije - Sidnejsko pozorište lutaka odigraće predstavu „Nelina krila".

- I ovog septembra možemo da budemo ponosni na Međunarodni festival pozorišta za decu i to ne samo mi kao oragnizatori, nego i Grad Subotica i srpska kultura uopšte – poručuje Slobodan Marković. - Festival se nalazi u takvoj finansijskoj poziciji da ni ove godine nismo u mogućnosti da bar delimično učestvujemo u plaćanju putnih troškova, odnosno sve troškove snose pozorišta. To govori o jednoj tradiciji i kvalitetu festivala. Dokle će to moći da ide tako, i dokle će festival u ovim uslovim moći da održi svetski nivo – to zaista ne znam.

I pored finansijskih poteškoća, nijedna programska celina nije ukinuta. Tako će deveti Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade ove godine imati 19 učesnika iz celog sveta, koji će diskutovati na temu „Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja. Forum će voditi profesor Siniša Jelušić.

Sve spremno za 24. Međunarodni festival pozorišta za decu (24-29. septembar)

Ove godine na festivalu će biti predstavljene četiri knjige: „Zbornik 7" (zbornik radova sa prošlogodišnjeg Foruma), „Lutka u kulturi II" (Henrik Jurkovski), „Razumjeti lutku – Ogledi o traganju za arhetipom" (Siniša Jelušić), „Jurkovskom u čast" (prevod na engleski, grupa autora). Pored njih, biće predstavljena i „Istorija dramaturgije pozorišta lutaka" Borisa Goldovskog (izdanje Pozorišta lutaka „Pinokio", u prevodu na srpski), koji je, uz Ljubicu Beljanski-Ristić, ovogodišnji dobitnik međunarodne Nagrade za životno delo „Mali princ“, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Pored izuzetno zanimljivog Takmičarskog programa, 24. Međunarodni festivala pozorišta za decu u Subotici predstaviće atraktivan i raznovrstan prateći program sastavljen od izložbi, radionica, filmova, predstava i muzičko-plesnog programa na Trgu slobode u Subotici. Posetioci će biti u prilici da nauče indijski klasični ples tokom radionice koju će voditi specijalni gost Guru Šarad Pandja uz asistenciju gospođe Švete Patel.

Tu je zatim interesantna izložba „Boj na Kosovu" autorke Ljiljane Điđino Branovački, u okviru koje će biti rekostruisan prikaz Kosovske bitke pomoću lutaka koje su napravljene po najzačajnijim ličnostima iz naše istorije.

Koliko je sve ovo bilo teško isfinansirati najbolje zna Otvoreni univerzitet, izvršni producent festivala, koji se iz godine u godinu susreće sa sve manjim novčanim sredstvima. Budžet ovogodišnje manifestacije je 7.4 miliona dinara, od čega je iz republičke kase, putem Ministarstva kulture došlo dva miliona (milion manje nego prošle godine), iz pokrajinske milion a iz gradske 2.8 miliona dinara. Uz pomoć Pozorišnog muzeja Vojvodine i Delegacije EU sredstva su na nivou od prošle godine.

- Održati festival, kontinuitet i nivo festivala je pravi uspeh u ovakvom vremenu jer nijedna okolnost ne ide na ruku izvršnom producentu i organizatorima. Već godinama se suočavamo sa činjenicom da se sredstva za festival smanjuju i samim tim festival ne može da izgura ono što su planovi – ističe Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta. - Moramo da postavimo pitanje zašto se nalazimo u situaciji da na mišiće izvlačimo jednu ovakvu manifestaciju, ne treba stalno upirati prstom u druge ali u potpunosti zavisimo od finansiranja države. Sredstva koja dobija festival su najniža u odnosu na slične smotre u celoj Evropi i ovakve manifestacije se moraju subvencionisati jer one nemaju komercijalne aktivnosti i ne može da se održi sam od sebe.

Izvor: Subotica.com
Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Najava 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2591

Povezane vesti

Povezane teme

Slobodan Marković

međunarodni festival pozorišta za decu

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.