Komentara: 1
Pregleda: 1804

Sve škole proslavile Savindan

28.01.2011. u 11:36h
Izvor: RTV Yueco
Sve škole proslavile Savindan

Sve škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Savindan, dan utemeljivača, države i školstva. Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove obeležavaju praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda. Praznik Svetog Save u svim školama u Subotici je radni, ali nenastavni dan.

Himnu Svetom Savi prvi put je u Segedinu 1839. izveo lokalni crkveni hor, a Savindan je za školsku slavu proglašen januara 1840. godine, u tadašnjoj Kneževini Srbiji. Od tada đaci na ovaj dan pevaju himnu Svetom Savi, odajući priznanje prvom srpskom prosvetitelju. O Svetom Savi učenici Osnovne škole „Sonja Marinković“ stekli su znanje na časovima veronauke i srpskog jezika.

Učenici OŠ „Sonja Marinković“ sa ocem Draganom Stokinom proslavili su Savindan svečano, uz priredbu i sečenje slavskog kolača. Na ovaj način deca se edukuju o životu i radu prvog srpskog prosvetitelja, postaju svesna njegovog značaja. Sa ocem Gordanom Uvalićem i mnogobrojnim gostima, školsku slavu, ali i Dan škole proslavili su i učenici škole koja nosi ime Svetog Save.

Nakon priredbe, najboljim učenicima tradicionalno su za odličan uspeh dodeljene knjige o Svetom Savi, uz želju da im u životu podstreh uvek bude sticanje novih znanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1804
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.