Komentara: 3
Pregleda: 1646
Foto

Svaka cigareta smeta! Pušenje skraćuje život za 10 godina

30.01.2023. u 14:24h
Izvor: Subotica.com
Pušenje udvostručuje rizik od umiranja zbog bolesti srca i krvnih sudova, a čak 30 odsto svih smrtnih ishoda od koronarne bolesti se povezuje sa pušenjem, upozoravaju lekari uoči Nacionalnog dana bez duvana koji se ove godine obeležava pod sloganom "Svaka cigareta smeta".
Svaka cigareta smeta! Pušenje skraćuje život za 10 godina

Pušenje znatno povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova, posebno srčanog i moždanog udara, kao i od razvoja karcinoma pluća i drugih tumora.

Pušači u proseku imaju 10 godina kraći životni vek od nepušača. Polovina ih umre od bolesti prouzrokovanih pušenjem, a čak četvrtina pušača premine u srednjim životnim godinama, odnosno između 30. i 69. Prekid pušenja u pedesetim godinama smanjuje rizik od oboljevanja za 50 odsto, a kod osoba koje se ove navike oslobode u tridesetima rizik od oboljevanja se eliminiše - podvlači dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja - Po indirektnim procenama, duvan je odgovoran za 18 hiljada smrtnih ishoda godišnje u našoj zemlji.

Svaka cigareta smeta! Pušenje skraćuje život za 10 godina

Rezultati poslednjih istraživanja ukazuju na to da u našoj zemlji opada broj korisnika cigareta, ali raste broj korisnika novih duvanskih i nikotinskih proizvoda i to naročito kod mladih, navode lekari i dodaju da ne postoje bezbedni nikotinski i duvanski proizvodi.

- Duvan i nikotin su podjednako opasni po zdravlje, dovode do zavisnosti i kada su maskirani "sa punim ukusom", "organske cigarete", "bez aditiva" ili sa ukusom voća, čolokade, mente i drugo. Svaka cigareta smeta! Život bez duvana i nikotina je jedini pravi izbor - jasno poručuje dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje - Posebno je važno zaštititi mlade od agresivnog marketinga duvanske industrije, sprečiti rano eksperimentisanje i započeinjanje korišćenja novih duvanskih i nikotinskih proizvoda u periodu adolescencije

U našoj zemlji funkcioniše telefonsko savetovalište za odvikavanje od pušenja koje je dostupno radnim danima od 11 do 14h. Svi oni kojima je neophodna pomoć i podrška mogu da pozovu  broj telefona 0800-200-002 (poziv je besplatan).

Nacionalni dan bez duvana Crveni krst Subotica obeležiće nizom aktivnosti.

Svaka cigareta smeta! Pušenje skraćuje život za 10 godina

Sutra, od 10h u prostorijama MZ "Bajnat" biće upriličena zdravstvena akcija namenjna korisnicima Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike. Nakon toga, od 12h naši volonteri će na Prozivci  deliti edukativni materijal i na taj način podsetiti građane, a naročito mlade o štetnosti upotrebe duvana i duvanskih proizvoda. Od 13h, u prostorijama Crvenog krsta, biće održana edukativna radionica "Novi duvanski proizvodi - nargile i e-cigarete" namenjena srednjoškolcima - najavljuje Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta.

Doprinos u obeležavanju Nacionalnog dana bez duvana dali su i subotički osnovci i to kroz učešće na likovnom konkursu pod nazivom "Prevencija upotrebe duvanskih i nikotinskih proizvoda". Autorima najuspešnijih radova danas su uručene nagrade.

Pobednici na likovnom konkursu:

1. MESTO - Adel Engi, KUD "Lifka Šandor" Hajdukovo, 2. razred
1. MESTO - Petra Čikoš, OŠ "Vuk Karadžić" Bajmok, 7. razred
2. MESTO - Albert Mate, OŠ "Đuro Salaj", 1. razred
2. MESTO - Lazar Gojić, OŠ "Kizur Ištvan", 8. razred
3. MESTO - Akoš Mađar, OŠ "Đuro Salaj", 1. razred
3. MESTO - Andrej Milojević, Italijanski kulturni centar, 2. razred
3. MESTO - Noemi Virag, OŠ "Majšanski put", 7. razred.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvana i likovni konkurs
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1646
Povezane teme

dom zdravlja subotica

cigarete

nada kosić bibić

pušenje

centar za promociju zdravlja

nacionalni dan bez duvanskog dima

crveni krst subotica

verica dronjak

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.