Komentara: 0
Pregleda: 4910

Sutra štrajk u školama

27.01.2011. u 20:18h
Izvor: RTV Yueco
Sutra štrajk u školama
U šest subotičkih škola nastava će sutra biti u potpunosti obustavljena, u 18 časovi biti skraćeni na pola sata, dok se za ostale još uvek vode konsultacije o tome da li će časovi biti skraćeni ili će nastava biti u potpunosti obustavljena. Radikalizacija štrajka prosvetara usledila je nakon što predstavnici četiri reprezentativna sindikata nisu uspeli da postignu dogovor sa ministarstvima prosvete i finansija oko povećanja zarada, isplate jubilarnih nagrada i povećanja standarda zaposlenih u prosveti. Roditeljima se savetuje da kontaktiraju školu kako bi dobili konkretnu informaciju o tome da li će sutra biti štrajka i kom obimu.

U 16 osnovnih i dve srednje škole članovi Sindikata obrazovanja Srbije sutra kreću sa zakonskim štrajkom – časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, u pitanju su osnovne škole “Bosa Milićević” Novi Žednik, “Đuro Salaj”, “Ivan Goran Kovačić”, “Ivan Milutinović”, “Majšanski put”, “Matija Gubec” Tavankut, “Matko Vuković”, “Sveti Sava”, “Sečenji Ištvan”, “Petefi Šandor” Hajdukovo, “Sonja Marinković”, “Vuk Karadžić” Bajmok, osnovna i srednja škola “Žarko Zrenjanin”, “Hunjadi Janoš”, “Miroslav Antić”, “Vladimir Nazor” Đurđin, kao i Politehnička i srednja Ekonomska škola. Zbog specifičnosti rada, u štrajk za sada neće ići ali ga podržavaju Dom učenika, Studentski dom, PU Naša Radost, Srednja muzička i Visoka tehnička škola i priključiće se kasnije ako štrajk bude potrajao.

Predsedništvo Sindikata obrazovanja Srbije korigovalo je zahteve upućene vladi. Sada zahtevaju, pored tri povećanja cene rada koji su regulasani Zakonom o budžetskom sistemu, još dva povećanja: od aprilske plate 5% i od oktobarske takođe 5% za sve zaposlene. Pored toga zahtevaju isplatu jubilanrnih nagrada za 2009, 2010 i 2011 godinu. Za sve njihove zahteve potrebno je 105,5 milijardi, dok ono što vlada predlaže vredi 101,2 milijarde, tako da je razlika između traženog i ponuđenog 4,3 milijarde dinara.

Juče je najavljen generalni štrajk u 13 subotičkih škola čiji zaposleni su članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Za sada je potvrđeno da u generalni štrajk idu Tehnička škola “Ivan Sarić”, Hemijsko-tehnološka škola, Gimnazija, i škole “Deže Kostolanji”, “Miloš Crnjanski” i “Kizur Ištvan”, dok u ostalim školama čiji su zaposleni članovi ovog sindikata i dalje traju konsultacije da li će nastava biti u potpunosti obustavljena ili će časovi biti skraćeni na 30 minuta.
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4910
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.