Komentara: 0
Pregleda: 2054

Sutra se obeležava Svetski dan bubrega

13.03.2014. u 14:50h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan bubrega Subotica dočekuje sa 59 pacijenata na dijalizi u Centru za hemodijalizu pri Opštoj bolnici Subotica. U Udruženju bubrežnih invalida Subotica kažu da nisu zadovoljni kvalitetom dijalize u našem gradu i smatraju da je neophodno ujednačiti standarde hemodijalioze na teritoriji cele zemlje, te da je nedopustivo da se standardi razlikuju od mesta do mesta. Lekari ističu da je potrebno raditi na smanjenju rizika za razvoj bolesti bubrega redovnom kontrolom.
Sutra se obeležava Svetski dan bubrega

Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja, različitog uzroka, toka i kliničke slike i prognoze. Najčešći uzroci ovih oboljenja su infekcije, metabolički poremećaji, toksini i drugi uzroci, a manifestuju se kao upale bubrega i akutna, odnosno hronična smanjenja funkcija bubrega tj. bubrežna insuficijencija.

Rizici za bolesti bubrega predstavljaju povišen krvni pritisak, šećerna bolest, prekomerna telesna težina, starost iznad 65 godina, istorija ovih bolesti u porodici i malokrvnost. Zbog ovih faktora rizika lekari savetuju kontrolu jednom godišnje i preporučuju kako smanjiti rizik za razvoj bolesti bubrega.

Sutra se obeležava Svetski dan bubrega

Predsednik Udruženja bubrežnih invalida Subotica, Zoran Mišković na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega izrazio je nezadovoljstvo članova Udruženja, bubrežnih bolesnika, na kvalitet usluga koje se pružaju bubrežnim bolesnicima koji idu na hemodijalizu u Centar za hemodijalizu pri Opštoj bolnici Subotica. Mišković navodi da su im u ovom centru uskraćeni neki elemnti terapije za anemiju, kao i da nisu zadovoljni opremljenošcu Centra u kojem bubrežni bolesnici dnevno provode i po pet sati ležeći na rashodovanim krevetima.

Bubrežni bolesnici se žale i na to da lekari nisu prisutni od početka do kraja dijalize koja može izazavati niz komplikacija. U Udurženju ističu da su 2008. godine pismenim putem izneli svoje primedbe Centru za hemodijalizu, ali da se uslovi nisu poboljšali. Jedan od najvećih problema sa kojima se bubrežni bolesnici u subotičkom centru susreću je uskraćivanje pacijenata za C vitamin.

U pokušaju da dobijemo odgovor na primedbe na rad Centra za hemodijalizu pri Opštoj bolnici Subotica upućene od strane Udruženja bubrežnih invalida Subotica obratili smo se predstavnicima Opšte bolnica Subotica koji su nam rekli da sve primedbe na rad ovog Centra Udruženje može podneti pismenim putem zašitiniku prava pacijenata Arpadu Šveleru, te da oni neće davati izjavu ovim povodom.

Izvor: RTV Yueco
KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega KZN povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2054
Povezane teme

svetski dan bubrega

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.