Komentara: 4
Pregleda: 6335

Sutra počinje Etnofest 2013

20.06.2013. u 15:46h
Izvor: RTV City
Sutra počinje deseti, jubilarni, Etnofest - festival muzike sveta na Velikoj terasi na Paliću, od 21. do 23. juna.
Sutra počinje Etnofest 2013

Etnofest, nam donosi šarolika muzička, fotografska i plesna iskustva umetnika iz Španije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Ukrajine, Mađarske i Srbije, koji će na sebi svojstven način prezentovati kako tradicionalne forme umetničkog izraza (npr. španski flamenko ili vokalno nasleđe Balkana), tako i potpuno nove, savremene muzičke forme koje su svoje mesto našle na mapi  muzike sveta.

Ove godine Etnofest se održava tokom tri dana, i samo dve koncertne večeri. Mesto održavanja svih festivalskih događaja je Velika terasa kraj jezera Palić:

Petak, 21. Jun 2013.

21.00 HOTEL PALINDRONE, Austrija
22.30 ORTHODOX CELTS, Srbija
24.00 SZÖKŐS ORKESTAR, Srbija

HOTEL PALINDRONE (Austrija) je sastav koji nam donosi muziku Alpa, osveženu mnogim evropskim uticajima, pomalo džezom, ali i elementima klasične muzike. Od mazurke i polke, do nama manje poznatih bourree-a i chapelloise-a... Već osmu godinu za redom, Austrijski kulturni forum iz Beograda podržava naš festival i omogućava nam da istražujemo na teritoriji zvanoj “austrijski world music”.

Sutra počinje Etnofest 2013

ORTHODOX CELTS (Srbija) na festival donose keltski folk-rock, ali pravo sa beogradskih ulica. Još od 1992. godine oni utiru put irskoj muzici i kulturi na području čitave Istočne Evrope. I više od toga: oni su postali legendama ovog muzičkog pravca. Njihov koncert se nikako ne propušta!

SZÖKŐS Orkestar (Srbija) interpretira tradicionalnu mađarsku muziku iz Vojvodine, ali se svakako trude da joj udahnu jedan novi život. Pesme koje bi neke starije generacije prepoznale, sada su odevene u novo ruho. I komuniciraju sa generacijom mladih koja tek treba da uči o muzici predaka...

Subota, 22. Jun 2013.

21.00 SVETLANA SPAJIĆ & KITKA Ansambl, Srbija/SAD
22.30 ALBERTO LOPEZ y Grupo Flamenco, Španija
24.00 DAGADANA, Poljska/Ukrajina

Sutra počinje Etnofest 2013

SVETLANA SPAJIĆ & KITKA Ansambl (Srbija / SAD) nakon njihovog prvog susreta na Severno-američkom kontinentu, po prvi put nastupaju u Srbiji. Svetlana Spajić sada već spada u red svakako najznačajnijih interpretatora tradicionalne vokalne muzike Srbije i drugih balkanskih zemalja, a Kitka ansambl čini hor dama koje su sarađivale sa mnogim umetnicima iz svih krajeva sveta. Jedinstvena prilika da ih čujemo i na našem festivalu.

ALBERTO LOPEZ y Grupo Flamenco (Španija) dolaze pravo iz Andaluzije, i po prvi put u Srbiju. Alberto je izuzetno mlad gitarista, ali zasigurno jedan od onih koji će slavu i strast flamenka još dugo nositi i predstavljati širom sveta. I ne samo zato što je već odneo sve prve nagrade na najvećim flamenko samitima, već zato što poseduje poseban stil, senzibilitet i doslednost starih majstora. A mi smo ponosni na saradnju sa Institutom Servantes, koji nam iz godine u godinu omogućava da istražujemo muziku Baskije, Galicije, Katalonije, Andaluzije...

Sutra počinje Etnofest 2013

DAGADANA (Poljska / Ukrajina) će se našoj publici predstaviti sa materijalom snimljenim na njihova dva poslednja albuma. Muzika koju svira ovaj trio odiše savremenim pristupom, istovremenom upotrebom elektronike i gudačkih instrumenata, a u sebi nosi čak i elemente tradicionalne muzike zemalja iz kojih dolaze ovi umetnici. DagaDana muzički zatvara krug za ovu godinu, i svakako desetogodišnji period za nama u kojem smo predstavili na stotine “world music” izvođača u okviru naših programa. 

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Sutra počinje Etnofest 2013

Prateći program:

  • Fotografska radionica: Tehnika “Mokri kolodijum”,  21 – 23. jun, Palić pod majstorskom palicom Zalka Imrea i uz fotografsko tutorstvo Petendi Sabo Petera, iz Mađarske.
  • Flamenko radionica – 22. jun, Palić
  • Gitara – Alberto Lopez, Ples – Yolanda Osuna.
  • Prezentacija magazina “Etnoumlje” – 22. jun, Palić i specijalnog izdanja magazina, publikacije „World music u Srbiji – prvih 30 godina”. Govore Marija Vitas, urednica i Oliver Đorđević u ime izdavača.

Više informacija na sajtu festivala i na FB stranici.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6335

Povezana vest

Povezane teme

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

program etnofest festivala

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.