Komentara: 0
Pregleda: 2791

Sutra počinje 30. Festival evropskog filma na Paliću

14.07.2023. u 19:43h
Izvor: Subotica.com
Festival evropskog filma Palić, 30. po redu, počeće sutra na Letnjoj pozornici na Paliću. Zavesu jedne od najprestižnijih filmskih smotri podići će film „Madam di Bari“ rediteljke Majven, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.
Sutra počinje 30. Festival evropskog filma na Paliću

Uoči projekcije prvog filma iz Takmičarskog programa, koji je inače otvorio i Kanski festival, na svečanom otvaranju Festivala našem glumu Bogdanu Dikliću biće uručeno priznanje „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Uz Diklića, ovogodišnji dobitnici “Lifke” su reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca i glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije u regionalnoj kategoriji. Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma. Njima će priznanja biti dodeljenje tokom festivala.

Sutra počinje 30. Festival evropskog filma na Paliću

- Kada smo 1992. počinjali, vreme je bilo za štošta, a ponajmanje za pravljenje jednog međunarodnog filmskog festivala. Sve što je trebal da se prikaže, svi koji su dolazili na festival dolazili su u zemlju koja je sa mnogih strana bila blokirana. Festival je počeo u nevreme, mnogi nisu verovali da on može da ostane i opstane, a mnogi bi sa olakšanjem primili činjenicu da festivala više nema jer ne bi morali da se muče sa raznim stvarima – podseća Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić. – Desetak godina smo tražili koncepciju, a 2000. godine smo odlučili da uvedemo nagradu „Aleksandar Lifka“. Svi ljudi koji su došli da prime nagradu i podrže festival su temelj evropske i domaće kinematografije ali i lična karta samog festivala.  Da ovo bude festival evropskog filma odlučili smo da bude 2003. godine i to je bio jedan od dobrih poteza. Ova sredina i publika su bili mesto koje je moglo da se susretne sa tolikom količinom evropskog filma. Imamo i apsurd, da zemlja koja nije članica EU ima najbolji filmski festival u Evropi, za šta smo 2017. dobili i priznanje. Palić je bio i ostao mesto gde se susreću filmovi, autori i publika koji kritički govore o vremenu u kome živimo.

U narednih nedelju dana, do petka 21. jula, publika Palićkog festivala moći će da uživa u više od stotinu filmova u čak 13 programskih selekcija. Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg FEF Palić čine filmovi: “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka: O stvaranju zemljotresa” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa, “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija, “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote (van konkurencije), “Nula kalorija” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, “Savršeni dani” Vima Vendersa (van konkurencije), “Madam Di Bari” rediteljke Majven i “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića (van konkurencije).

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” biće prikazani filmovi: “Voli polako” Marije Kavtaradze, “Ugljenik” Jona Borsa, “Živi svetac” Tinatin Kajrišvili, “Hladan poput mermera” Asifa Rustamova, “Embrion-larva-leptir” Kirosa Papavasiloua, “Voliš li me?” Tonje Nojabrove, “Hleb i so” Damjana Kocura, “Svakodnevni propusti” Kristine Grosan, “Moć” Maćaša Priklera, “Sestre” Linde Olte, i “Penal i seksualni život Ane Đ.” (van konkurencije).

Sutra počinje 30. Festival evropskog filma na Paliću- Ove godine smo imali sreću da smo uspeli da dovedemo ostvarenja koja će sigurno ostaviti traga u evropskoj kinematografiji i neće se prikazivati samo jedno leto.  Glavni Takmičarski program će dovesti prethodne dobitnike “Lifke” Kristijana Pecolda i Kena Louča sa novim filmovima, tu su i Vim Vanders, Margareta fon Trota… - najavljuje Miša Mogorović, programski direktor festivala. – U program “Paralele i sudari” imamo ostvarenja iz pojedinih “egzotičnih” zemalja a čije ćemo autore sigurno gledati i na Letnjoj pozornici. Nije bila najplodnija godina za filmove u region, dosta filmova čeka svoj start koji će biti posle našeg festivala ali mi je drago što će komedija Pavla Vučkovića zatvoriti festival, a imamo i premijeru filma “Koma” sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

Za ove tri decenije, Palićki festival je posetilo više od sto hiljada gledalaca i mnogobrojni filmski stvaraoci.

- Podsećam, Palićki festival je zaslužan da Letnja pozornica ne propadne potpuno, renovirali smo bioskop “Eurosinema”, Mogorović  “Abaziju” i učinili sve da napravimo infrastrukturu dostojnu ovog festival. Ove godine imamo i program posvećen studentskom filmu, koji ubuduće treba da bude sastavni deo festival, kao i izuzetno bogat prateći program – naglašava llija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala. 

Ove godine neće biti organizovanog autobuskog prevoza na Palić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2791
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.