Komentara: 0
Pregleda: 3197

Sutra počinje 22. Kanjiški džez festival

13.09.2017. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Festival džeza u Kanjiži, 22. po redu, održaće se od 14. do 16. septembra, a na programu je pet vrlo specifičnih i različitih muzičkih produkcija, koje će izvesti umetnici iz osam zemalja.
Sutra počinje 22. Kanjiški džez festival

Umetnički direktor Festivala, Dejan Vujinović, kaže da je, uprkos okolnostima pod kojima se Festival održava, kao i što će ove godine trajati svega tri dana, želja da se održi festivalski plamen u životu prevladala.

- Poklonici festivala već dobro znaju, a nije na odmet to ponoviti, da su bine kanjiškog džez festivala još od njegovih početaka mesto susreta muzičkih korena i savremene improvizacije, a poslednjih godina i mesto za prezentaciju slobodnih umetničkih formi, muzičkih eksperimenata, fuzija i inovacija. Tako i ovogodišnji program žanrovski pokriva polja koja se dotiču fri-džeza, savremene improvizovane muzike, čak i muzičkog hiper-spektralizma - rekao je Vujinović.

Otvaranje Festivala zakazano je za sutra, 14. septembra, u ateljeu kanjiške slikarke Laure Sagmeister, gde će se u jednočasovnom programu publici predstaviti mađarski sakosfonista Akoš Selevenji, i bubnjar i violista Aron Porteleki, koji poslednjih nekoliko godina, učestalo sarađuju na različitim projektima.

U petak, 15. septembra, Festival se seli u Dom umetnosti, gde će publika imati prilike da čuje slovenački duo, koji čine Ana Kravanja i Ina Puntar, a nakon njih, na velikoj sceni nastupiće američki trio, koji čine saksofonista Džon Dajkman, kontrabasista Vilijem Parker i bubnjar Hemid Drejk, koji iza sebe ima dva snimljena albuma i dugogodišnje iskustvo.

Dve premijerne produkcije, publiku očekuju poslednjeg dana Festivala. U subotu će na maloj bini nastupiti duo bečkog čeliste i eksperimentalnog umetnika Arnolda NOID Haberla i novosadske pijanistkinje Marine Džukljev. Ovogodišnji Festival zatvoriće internacionalni ansambl Hajperion, rumunskog kompozitora i dirigenta Janku Dumitreskua, koji se ubraja u red najpoznatijih kompozitora savremene improvizovane muzike. Orkestar trenutno okuplja 14 umetnika iz šest zemalja, a na aktuelnoj turneji promovišu svoj putujući festival Spectrum XXI.

Ulaz na dan otvaranja 22. Kanjiškog džez festivala je slobodan, dok će se ulaznice za 15. i 16. septembar prodavati po ceni od 200 dinara.

Program i satnica 22. Kanjiškog džez festivala

Četvrtak, 14. septembar

Atelje Laure Sagmeister (Nikole Tesle 13, Kanjiža)

  • 20:00 -  Akoš Selevenji i Aron Porteleki duo (HU).

Petak, 15. septembar

Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)

  • 20:30 Ana Kravanja i Ina Puntar duo (SLO),
  • 21:30 John Dikeman – William Parker – Hamid Drake (USA).

Subota, 16. septembar

Dom umetnosti (Glavni trg 9, Kanjiža)

  • 20:30 NOID a.k.a. Arnold Haberl i Marina Džukijev duo (AT, SRB),
  • 21:30 Hajperion internacionalni ansambl (RO, HU, SRB, USA, GB, ISR).
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3197
Povezane teme

kanjiža

džez

kanjiža jazz festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.