• Pregleda: 3015

Sutra besplatno testiranje na HIV

U Severnobačkom okrugu tokom 2012. godine registrovana je jedna novoinficirana osoba HIV-om. Najčešći način prenosa infekcije i dalje je nezaštićen seksualni odnos.
Sutra besplatno testiranje na HIV

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a pod sloganom „Pomozi sebi. Zaštiti druge. Testiraj se na HIV“ sutra će biti organizovano besplatno i anonimno testiranje na 4 punkta u gradu.

Udruženje za pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV-om Stav+ podseća da iako je prošlo skoro tri decenije od otkrivanja prve osobe inficirane HIVom u Srbiji se još uvek koriste lekovi tkz. prve linije, dok većina razvijenih zemalja Evrope već primenjuje savremenu terapiju.

Od početka epidemije u Vojvodini je registrovano 336 osoba inficiranih HIV-om, od čega je 179 obolelo od AIDS-a, a 116 umrlo.U Severnobačkom okrugu od 1985. godine registrovana je 51 HIV pozitivna osoba.

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a dobrovoljno poverljivo savetovanje i besplatno testiranje biće organizovano sutra na 4 punkta. U ZZJZ testiranje će se vršiti od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Takođe, testiranje će se vršiti i na Odeljenju transfuziologije Opšte bolnice od 8 do 14 časova, kao i
u Studentskoj ambulanti od 11 do 14 časova.

Anonimno i brzo testiranje u mobilnoj jedinici Udruženja „Prevent“ iz Novog Sada, koja u Suboticu dolazi u organizaciji Udruženja „Stav+“ , biće omogućeno od 10 do 14 časova u centru grada, kod Zelene fontane.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
Jovan Odgovori
Da li u studentskoj sluzbi samo studennti mogu da se testiraju ili svi gradjani kojia je bliza ta ambulanta?
neca Odgovori
U studentskoj sluzbi se niko nece testirati, ali u studentskoj ambulanti mogu svi gradjani. :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.