Komentara: 0
Pregleda: 1727

Susret lutkarskih škola u Subotici

19.04.2010. u 17:41h
Izvor: Glas javnosti
<p>Međunarodni susret lutkarskih &scaron;kola biće održan od 17. do 21. maja u Pozori&scaron;tu "Deže Kostolanji" u Subotici, najavili su organizatori tog programa. Susret, koji će biti održan u okviru 17. međunarodnog festivala pozori&scaron;ta za decu u Subotici, obuhvata svakodnevne prezentacije lutkarskih &scaron;kola iz Sankt Peterburga, Osijeka, Bratislave, &Scaron;arlvil-Mezijera i Cetinja.</p>
Susret lutkarskih škola u Subotici

Posetioci će svaku od škola upoznati u neposrednom kontaktu s predstavnicima tih škola - po jedan profesor i dva studenta predstaviće svoje metode učenja i rada, od pravljenja lutaka do rada s glumcima-lutkarima, kao i svoje shvatanje lutkarstva.
Tema Međunarodnog susreta lutkarskih škola je "Pozorišna škola danas", a njen cilj jeste da doprinese budućoj redovnoj razmeni iskustava i novina među akademijama koje teže da obrazuju stručnjake za lutkarsko pozorište.
Jedan od ciljeva skupa jeste i inicijativa za osnivanje Fakulteta za lutkarstvo, koji bi obrazovao buduće dramaturge, reditelje i lutkare u pozorištu lutaka. To bi bila prva visokoškolska ustanova tog tipa u Srbiji, navodi se u saopštenju.
U takmičarskom programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u periodu od 17. do 21. maja, biće izvedeno 20 predstava za decu iz Slovenije, Izraela, Španije, Češke, Francuske, Rusije, Belorusije, Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovačke i Srbije.
Predstave će biti izvođene na dve lokacije - u Narodnom pozorištu (scena "Jadran") i u Pozorištu "Deže Kostolanji".
Festival će ugostiti više od 2.500 učesnika iz celog sveta, a svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.
Prateći program manifestacije obuhvata i forume, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 12 časova
Komentara: 0
Pregleda: 1727
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.