Komentara: 18
Pregleda: 7676

Sukob Bunjevačkog nacionalnog saveta i Bunjevačke Matice

09.06.2016. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Nacionalni savet Bunjevaca već duže vreme insistira da se Bunjevačka Matica podvede pod okrilje Saveta, kao krovne institucije koja zastupa bunjevačku zajednicu, dok Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke Matice tvrdi da su u pozadini svega želje pojedinaca da dođu u posed imovine Matice.
Sukob Bunjevačkog nacionalnog saveta i Bunjevačke Matice

- Bunjevačka Matica se mora vratiti pod okrilje NSB, a Ivan Sedlak više ne može više da rukovodi ovom organizacijom - na današnjoj konferenciji za medije kategorično je izjavio Mirko Bajić. - Rukovodstvo Bunjevačke Matice već duže vreme sprovodi aktivnosti za koje nema saglasnost NSB i koje su suprotne interesima bunjevačke nacionalne zajednice. Bunjevačka Matica se prikazuje kao samostalna organizacija, paralelna NSB, umesto da deluje pod njegovim okriljem.

Kao udruženje građana, Matica se finansira putem projekata, koje mora da aminuje NSB, a prošlu godinu završila je sa dugom od pola miliona dinara. Zbog toga je na sednici NSB odlučeno da se od Matice zatraži da svoj rad nastavi kao deo Saveta. Od čelnika Matice stigao je odričan odgovor.

Sukob Bunjevačkog nacionalnog saveta i Bunjevačke Matice

- Ako bi uvažili predlog, to bi značilo da moramo ugasiti Maticu pa je ponovo formirati, ali tako da Savet sve preuzme. Matica je reoosnovana 1995. godine, okuplja sve Bunjevce i stvaraoce bez obzira gde žive, a u istom statusu su i Matica slovačka i Matica rusinska, na kraju krajeva i Matica srpska, i to nikome ne smeta. Jedino Bunjevcima – izjavio je Ivan Sedlak, dodajući da je u pozadini svega imovina Matice i prostor koji zakupljuje u samom centru grada, na spratu zgrade na Korzou broj 8. - Interesantni smo zbog prostora, koji smo sami opremili i uredili, vrednih umetničkih dela i bogatog bibliotečkog fonda, koji broji više od tri hiljade knjiga. Istina je da smo u teškoj finansijskoj situaciji, ali prošla godina je bila teška za sve u kulturi, ali i pored smanjenog budžeta uspeli smo da realizujemo sve programske aktivnosti.

Ove Sedlakove tvrdnje Mirko Bajić demantuje, ističući da je istina potpuno suprotna.

- Na temelju i garancijama NSB, Vlada Srbije je 2006. godine obezbedila sredstva u visini od 150.000 evra za adaptaciju prostora u kom se nalazi Matica, kako bi se obezbedio prostor i za rad Bunjevačkog saveta – podseća Bajić. - O tome je trebalo da se napravi poseban sporazum, međutim, ali on nikad nije sklopljen. Sedlak je preuzeo rukovođenje Maticom posle završenih radova i umesto da sprovede sporazum, on je Maticu preregistrovao u obično udruženje građana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 7676
Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.