• Pregleda: 3420

Sud brani betonski skelet

Sud brani betonski skelet

Sudija Privrednog suda u Subotici Andrea Anišić odbila je zaključak sudske nagodbe između grada i „Holteh" gradnje po kome je grad trebao da pripremi građevinsko zemljište i ukloni 50 godina staru betonsku konstrukciju, a da novosadski preduzimač ovde podigne petospratnicu. Sud je cenio da je predmet ugovora neodređen, te da su se strane u sporu dogovorile oko stvari koje ni su deo tužbenog zahteva. Marija Davčik-Ušumović, načelnica Gradske uprave, kaže za „Politiku" da su se i oni kao i „Holteh" gradnja žalili Apelacionom, kao drugostepenom, sudu na ovakvo rešenje Privrednog suda i da pobijaju argumente kojima je odbačena vansudska nagodba.

Tako će, očigledno, betonski skelet pored zgrade Otvorenog univerziteta još neko vreme nesmetano da ruži centar Subotice. Ovde je još pre pola veka trebao da budu bioskop i pozorišna sala sa 600 mesta, ali je 1969. godine, pet godina nakon što je podignuta, konstrukcija teško oštećena u požaru i postala neupotrebljiva. Od tada, sporadičnim inicijativama, grad pokušava da reši ovaj problem koji je ne samo vizuelni atak već i pravo traćenje zemljišta u strogom gradskom centru koje je sada praktično pretvoreno u deponiju. Tako je još 1997. godine Subotica potpisala dogovor o zajedničkom ulaganju sa „Holteh" gradnjom po kojem se obavezuje da ukloni betonsku konstrukciju, dok će novosadski investitor ovde podići desetospratnicu. Međutim, Subotica to nije učinila pa je 2008. godine „Holteh" gradnja tužila grad tražeći odštetu od 4,2 miliona evra.

Proletos grad i „Holteh" našli su se na sredini koja je odgovarala obema stranama: do 1. oktobra grad je trebao da ukloni betonski skelet i tako pripremi građevinsko zemljište, a to podrazumeva i pripremu tehničke dokumentacije za infrastrukturne vodove, rekonstrukciju podzemnih vodova, izgradnju interne saobraćajnice, uređenje javne površine, izgradnju i opremanje trafo-stanice, kao i pribavljanje sve potrebne dokumentacije, saglasnosti i dozvole, osim naknade za gradsko građevinsko zemljište. S druge strane, „Holteh" gradnja ovde može da izgradi poslovno-stambeni objekat na pet spratova, prethodni plan o podizanju desetospratnice izmenjen je na zahtev urbanista, sa dva nivoa podzemnih garaža i sa panoramskim restoranom na krovu. Naknada za gradsko građevinsko zemljište u toj zoni košta 2.328 dinara po kvadratnom metru, a za poslovne prostore je 4.657 dinara. „Holteh" gradnja na raspolaganju će imati plac od 0,8 hektara, a grad će im staviti na raspolaganje dodatna 574 kvadratna metra, sve ukupne vrednosti od 86.100 evra.

Međutim, sada je čitav posao stavljen na čekanje do odluke Apelacionog suda. S obzirom na to da je do vansudske nagodbe došlo kako bi se prekinula parnica između „Holteha" i grada, sada i taj postupak stoji i čeka odgovor drugostepene sudske instance.

Izvor: Politika Online
4
bokili Odgovori
"čitav posao stavljen na čekanje" tipično za Suboticu,sve se započne i ostavi bukvalno da stoji godinama...Neće se naši ljudi nažalost nikad opametiti...
Nixx Odgovori
Bolje da je ne uklanjaju, već od nje da naprave spomenik za podsećanje na sve megalomanske gluposti koje su započete i ne završene. Neke od njih su naveliko u toku, a neke se tek planiraju.
bunjevac Odgovori
Ta šta se čeljad čudite, zar ova demokratska družina na vlasti nije ucenila onog nemca pa nam niko ne dolazi da uloži ni pišljiv evro. Ulažu oni kojima su ovi isti sve poklonili đžabe. Tela bratija da strpaju u đžep malo novaca , , da malo nameste svojim pajtašim za banbadava al pošto su na vlasti nema ko da ih strpa u prdekanu na tamo jedno 20 - 4o godina. Tek će se otkriti kolko su oni bili za ovaj grad i koliko su se nadrapali novaca. Sramota velika sramota. I kriminl veliki kriminal.
hehe Odgovori
ma ne treba da se rusi ovo nikako:) Kad se coveku pripisa a nema wc u blizni to je pravo mesto za obavljanje nuzde a i ganci i propalice spavavju tamo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.