• Pregleda: 5432

Subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta

Lokalna samouprava i Nacionalna služba za zapošljavanje uputili su javni poziv za dodelu subvencionisanih sredstava poslodavcima sa teritorije grada Subotica.
Subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta

Grad je za ovu namenu izdvojio 10 miliona dinara, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila 9 miliona i 990 hiljada dinara.  Na ovaj način, prema proceni predstavnika lokalne smaouprave, biće zaposleno preko 110 lica sa liste nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljvanje. Javni poziv će biti otvoren od sutra, a da bi poslodavci konkurisali za pomenuta sredstva moraju da ispunjavaju određene uslove koji su propisani od strane Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Subotica.

Svi poslodavci koji žele da otvore nova radna mesta i koji žele da zaposle nezaposlena lica sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje, moći će da dobiju subvenciju od 150 hiljada dinara, stim da se ova subvencija povećava za 10 hiljada dinara ukoliko poslodavac otvori novo radno mesto u proizvodnji. Isto tako postoji dodatak na postojeću subvenciju od 20 hiljada dinara ukoliko poslodavac zaposli lice koje pripada marginalizovanim društevnim grupama, kao što su mladi do 30 godina, lica preko 50 godina, žene, osobe sa invaliditetom i Romi.  

Pravo na subvenciju imaju samo poslodavci koji nisu smanjivali broj zaposlenih u periodu od 3 meseca, od podnošenja zahteva za subvenciju, zatim poslodavci nad kojima nije pokrenut stečajni odnosno likvidacioni postupak, poslodavci koji uredno izmiruju i zarade, i porez na zarade i poslodavci koji nisu ostvarili gubitak u poslovanju u prethodnoj godini. Zatim pravo na subvenciju ne mogu da ostvare direktni i indirektni korisnici budžeta, poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine, prevoza, menjačnice, poslova vezanih za kockanje, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kao i oni poslodavci koji nisu izmirili neku od svojih ranijih ugovornih obaveza, kako prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje tako i prema Pokrajinskom sekreterijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ali i prema Gradu Subotica.

Javni poziv biće objavljen sutra na sajtu grada Subotica, zatim na sajtu Regionalne privredne komore, na sajtu Udruženja preduzetnika, kao i na oglasnoj tabli Nacionalne službe za zapošljavanje. Javni poziv je otvoren sve dok ima finansijskih sredstava, a najkasnije do kraja oktobra ove godine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

12
Always Ultra Odgovori
Opet nam slede razne Moderne, Topshopovi i ostale kule od peska !
Navalite...da jos malo povecamo broj nezaposlenih Suboticana (trenutno oko 50%).
ffilozzoff Odgovori
Glupost! Ako zaposlis Roma dobijes vecu pogodnost!? Pa ajmo se svi izjasniti kao romi i dobicemo pogodnosti? Sto su oni bolji od nas? Na sledecim popisima ja sam Rom!
Lara Odgovori
pa zar ovaj nije izdao SVM odakle on kao nijhov kadar sada?
Izabela Odgovori
student Odgovori
Ovim potezom nam država pokazuja da je bilo kakav rad bez njenih subvencija nemoguć. Uzme ti sve što stvoriš pa te onda mrvicama koje preteknu nesebično pomaže. Ali i ta pomoć nije najjasnija nekome 1500 a nekome 10 000 evrića po lobanji. Zar to nije pravi prostor za korupciju i kriminal. Dokle...
sos Odgovori
direktor panic namerno ili slucajno zaboravih da navede i zaposljavanje u ''gerontoloskom''kroz ugovorene radove na cetiri meseca i STRUCNU PRAKSU u trajanju od 12 meseci za visoko obrazovane kadrove i licni dohodak od 12.000,00 RSD mesecno, normalno i bez putnih troskova i toplog obroka ,bez zdravstvenog i penzionog osiguranja i na teret drzave a normalno u korist ekonomicnog poslovanja pomenute ustanove i to kao dodatak ekonomskoj politici i ekonomicnosti potpomognute SUSACEM ZA RUKE.!!!!!
SANJA Odgovori
Sad će me poslodavac opet odjaviti pa prijaviti kad dobije lovu.... on će dobiti pare a meni će ukrasti nekoliko meseci radnog staža....sve lopov do lopova. A NIS zapošljava radnike po ugovoru o delu,ili tako nekako. Suština je da njih angažuje neka druga firma koja mesečno na njihovom radu zaradi 10000-15000 hiljada (KAO U ROBOVLASNIŠTVU) a NIS i druge slične firme im mogu dati otkaz u svakom momentu bez bojazni da će snositi odgovornost. Ti radnici dobijaju minimalac,ako su uopšte prijavljeni i to je minimalac! Kad sledeći put budete sipali gorivo ne očekujte osmeh...nestao je.
E to je srbija (e baš malim slovima,jer više ne zaslužuje!)
krass1 Odgovori
Opa! Pocinje trka za nezaposlenim pedesetogodisnjacima. Treba izmusti subvencije. Znam iz licnog iskustva, jer su i mene vec kontaktirali. Kad napomenem da sam 1962. godiste, kazu: ODLICNO! A do sada kada sam se kod istih raspitivao za posao uvek je bilo: ne treba nam radnik.
I pored toga sto im naprasno trebaju, kako kazu ljudi sa iskustvom, svi oni imaju neke svoje '' principe'' poslovanja. Na primer otkazni rok od tri meseca. Pa tako ako budem hteo da dam otkaz moram da najavim tri meseca unapred, a na moje pitanje da li to vazi i za poslodavca odgovor je: NE. Sto ce reci da poslodavac ima pravo da mi da otkaz kad on bude smatrao za shodno. Dalje: prvi mesec je probni rad, pa ako poslodavac ne bude zadovoljan nisam dobio posao.
Ovde treba napomenuti da ni jedan od njih nije, na primer, kupio novu masinu ili napravio jos jednu smenu da bi ,kako se trazi u uslovu za dobijanje subvencija, otvorio novo radno mesto, vec je prethodnom radniku dao otkaz. Ovo doduse niko nece proveravati, jer ovi sto ce dobiti subvencije su, kako se kaze, blizi vatri.
Sve u svemu postoje poslodavci koji su i do sada zaposljavali, kako se kaze u tekstu, lica iz marginalizovanih drustvenih grupa, a postoje i oni koji to rade samo tada kad treba da dignu pare. Ali im po pravilu na kraju daju otkaze, jer treba kod sledeceg deljenja para ponovo konkurisati.
Kobescxak Odgovori
Kako niste prije delili subvencije, dok su postojale ozbiljnije firme, koje su prijavljivali svoje radnike.
lakumity103 Odgovori
Da smo normalni onda bismo se postideli kad pročitamo ovako nešto. Tvrdim da je 80% ako ne i više zloupotreba ovih koji uzmu ta sredstva. "krass1" je lepo objasnio.
xx Odgovori
@lakumity103
Da smo normalni onda bi smo otišli i [*...*]
Erwin Odgovori
vlasnik sam male radnje,opet nisam ispunio uslove za subvenciju,5 godina pokusavam,nikad pravo nemam,SRAMOTA!!!!!!! nteresantno-mafijasi su uvek na listi isplacenih sredstava....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.