• Pregleda: 6227

Subotičkoj Opštoj bolnici dodeljena akreditacija

Opštoj bolnici u Subotici danas je dodeljena akreditacija na sedam godina, što je najduži period trajanja ovog sertifikata.
Subotičkoj Opštoj bolnici dodeljena akreditacija

Komisija spoljašnjeg ocenjivačkog tima Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova obavila je ocenjivanje kvaliteta rada bolnice, prema kriterijumima i standardima za ustanove sekundarnog nivoa zdravstvene  zaštite. Na osnovu rezultata, Opšta bolnica ocenjena je ocenom 4-5 sa čak 88 odsto uspešnosti.

- Ovo je jedan od važnijih datuma u poslednjih nekoliko godina. Akreditacioni status za period od sedam godina je kruna višegodišnjeg uloženog ogromnog rada svih zaposlenih – smatra dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice u Subotici.  – Ovo je i obaveza za sve nas da održimo ciljeve vezane za akreditaciju, a to znači svakodnevno unapređivanje rada i kvaliteta usluga, skraćivanje dužine hospitalizacije, ulaganje u novu opremu i edukaciju. U protekle dve godine u investicije u bolnici iznosile su više od 500 miliona dinara,  a ovih dana smo dobili novi operativni mikroskop, nove monitore i respiratore...  U Angio sali ove godine zbrinuto je više od 200 infarkta što je veliki uspeh. Svakih mesec dana  stiže nešto od vredne kapitalne opreme kojom smo zamenili aparate stare 15 i više godina. Zalaganjem gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, republička Kancelarija za javna ulaganja odobrila je da finansira kompletnu obnovu bolnice, vrednu 20 miliona evra,  čime će ona dobiti izgled bolnice 21. veka u svakom pogledu – od smeštaja pacijenata, uslova rada  za lekare, nove opreme...

Prethodni proces akreditacije rađen je 2016. godine i tada je Opšta bolnica sertifikat dobila na tri godine.

- Bio sam na čelu tima koji je pre tri godine obavio spoljašnje ocenjivanje, a prvi među jednakima bio sam i sada i moram da kažem da je u ovom periodu urađen veoma veliki iskorak u ovoj ustanovi – ističe Nenad Sretenović, predsednik komisije za akreditaciju. – Sada je ceo proces akreditacije dobio jednu novu dimenziju, kvalitet je  podignut na viši nivo što znači da je proces akreditacije živeo sve ove godine. U subotičkoj Bolnici naišli smo na jedan otvoren i iskren pristup, jednu prijateljsku atmosferu, koja je u mnogome pomogla da ovaj zajednički posao obavimo lakše. Spoljašnje ocenjivanje i dodela sertifikata su samo događaji a proces akreditacije je proces koji traje i nikada ne bi trebao da prestane.

Po rečima Vladimira Arsenovića, direktora Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, nije često da ustanova koja pruža sekundarni nivo zadravstvene zaštite ostvari ovakav rezultat.

- Ostvaren je uspeh od 88.54 odsto što je više nego dovoljno jer je prema pravilniku više od 70 odsto potrebno da bi se dobio sertifikat na sedam godina – istakao je Arsenović. – Bolnica je ocenjivana kroz 20 oblasti, to na osnovu 925 kriterijuma i 70 kriterijuma za bezbednost, od kojih nijedan ne sme biti ocenjen manjom ocenom od četvorke. Raduje me činjenica što postoji kontinuirani trend poboljšanja rada. Svi smo mi ovde zbog pacijenata, kojima moramo da pružimo što bolji kvalitet usluga a to ćemo postići jedino ako i sami kontinuirano učimo i usavršavamo se.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
024 Odgovori
Nedaj boze dase morate leciti u SUBOTICKOJ bolnici.. moje iskustvo i iskustvo nekih poznanika zivi dokaz.. nemogu reci za sva odeljenja ali vecina.. neznanje, korupcija, privatne kombinacije, neljubaznost.. jednom recju STRASNO. Cast izuzetcima i ljudima koji daju zadnji atom snage da pomognu .. ali su oni ostali manjina nasuprot drugoj strani koju neznam kako da ih nazovem.
Овца за шишање Odgovori
А, ја се забринуо да је неће бити!
Marija Odgovori
Nesto mi nije bas jasno, Trebali ste pacijente pitati i to bi bila tacnija ocena ali ne bi sigurno ovako visoko ocenili, Sta se ocenjuje, specijalist. ambulante do kojih nemogu bas svi pacijenti da stignu po 5-6 meseci,Nerade mnogi rengen aparati ali jako tesko ce neko potpisati pa da mozes refundirati pare ako moras otici privatno, A to sta nerade rengenski kvalitetniji aparati pa se mora otici privatno naprimer Sombor, Novi Sad ili Kanjiza ALI TI NIKO NE REFUNDIRA: To je sitnica od primedbi pa sad vidite koji kvalitet ovaj menadzment i koju ocenu zasluzuje.A o odelenjima necemo ni poceti sa pohvalama jer nemamo dovoljno mesta.A lekari i sestre nam odose u inostranstvo za to sto je jako jako dobro i velike plate u nasoj bolnici.Sve lepo i napredno ali samo preko tv ili novinski clanaka a u stvarnosti SPASAVAJ SE KO MOZE:
PAULINA Odgovori
zaista me zanima na osnovu čega su dobili to priznanje,,,za boga miloga, ovo je vređanje ljudske inteligencije, jebote , pa nikada nije bila gora situacija, ostali su u bolnici samo oni koji nikome ne trebaju, tu mislim na doktore i ostale, čast izuzecima, trenutno bih ... se setila jednog ili dva doktora, ovo sve ostalo je KORUMPIRANO, BAHATO, BEZOBRAZNO, govorim iz iskustva , kako svog tako i mnogim poznanika...znači, shvatila sam, a nadam se da će polako i ostali shvatiti, SVE ŠTO JE GORA SITUACIJA U DRUŠTVU, U SVIM OBLASTIMA, OVI IZ VLASTI ĆE SE SVE VIŠE I VIĐE MEĐUSOBNO HVALITI I DELITI MEĐUSOBNO PRIZNANJA, I SVE ŠTO VIŠE TO BUDU RADILI, ZNAJTE DA JE SVE GORE I GORE...strašno...ja nisam baš pametna, pa me zato i čudi, koliko stvarno moraš biti glup pa ne ukapirati koliko je situacija loša u svim oblastima i u društvu, i dalje verovati ovim lopovima i lažovima, i glasati za njih...strašno što treba toliko glumposa da odlučuje o mojom sudbini,
Akotepitaju
Cek cek u komentaru na prethodnoj vesti spominjala si neke placenike... a ja te sad vidim na svakoj vesti kako kudis i pricas ruzno... koliko te placaju?!
Karolina
Sram te bilo. "Oni koji nikom ne trebaju"? Zbog takvih umova kao što je tvoj i istinski rodoljubi treba da napuste državu.Stidi se.
Nena
Sram te bilo. Znači ja,ko ja sam ostala NIKOM NE TREBAM. Otkud ti znaš moju stručnost? Ko si ti da sudiš?Šta misliš da su svi koji su otišli u i inostranstvo stručni?
zozon
"ja nisam baš pametna"!!!!!
zozon
@Nena
Pa sama reče "ja nisam baš pametna".
Dux
e bas si Zozon
Uvek u pravu Odgovori
Nemojte da se čudite pošto živimo u vremenu kad se nagrađuje sve što ne valja, kad su prave vrednosti i nečiji kvalitet nenagrađeni, kad se najlošiji hvale da su najbolji i jedni druge nagrađuju raznim ordenjem i zahvalnicama. Nikad ovako nije bilo a bojim se da će potrajati.
Geri Odgovori
Ljudi misle da je lecenje kod lekara kao odlazak u prodavnicu - uzimate sta zelite. Osudjujem korupciju ali nemojte sve lekare trpati u isti kos. Konkretno ja i moja porodica imamo samo pohvale za odeljenje fizikalne medicine - niti nam je ko trazio novac niti smo ikome ista dali. Ako vam neko trazi novac - peijavite policiji imenom i prezimenom a ne sve nazivati losima i korumpiranima. Zato nam je ovako kako i jeste i nemojte misliti da lekari zele da idu samo zbog plata - vec i zbog nepostovanja koje im ukazujete. A koliko vidim Nemackoj, Norveskoj i Danskoj odgovaraju.
avet
"Zato nam je ovako kako i jeste i nemojte misliti da lekari zele da idu samo zbog plata - vec i zbog nepostovanja koje im ukazujete."

U zabludi ste ili se pravite pred drugima naivni.
Lekari žele da idu upravo zbog plata, osim toga zbog loših uslova rada i loše radne i opšte atmosfere u bolnici.
Dobrim lekarima se, verujte mi, ukazuje duboko poštovanje i priznanje za dobar rad od strane pacijenata, nažalost, sada su već takvi u manjini.
A ovi ostali lekari nepoštovanje od strane pacijenata su SAMI ZARADILI upravo zbog lošeg tretmana i odnosa sa pacijentima, zbog kršenja hipokratove zakletve i zbog novca koji primaju za lečenje pacijenata koji su zdravstveno osiguranje već jednom pošteno platili.
A bez mita, slabo imaju volje da išta ozbiljnije urade u okviru bolnice, eventualno, privatno, za pare , u privatnim ambulantama.
Geri
Ja Vam pricam licno iskustvo, svi mi znamo ko trazi novac - ja kod tih lekara ne idem. Prisustvovao sam nekoliko puta sceni gde se pacijent svadja sa opstim lekarom sto nema termina kao da je taj lekar kriv a pri tome mu opsti lekar pokusava mirno objasniti. Kao sto ima svakakvih lekara - tako ima i svakakvih pacijenata. Svi pominju tu Norvesku - a raspitajte se kod nekoga kako izgleda zdravstveni sistem Norveske. Sestra mi tamo zivi, pa sasvim slucajno znam. Imate obavezno osnovno osiguranje koje pokriva minimum lecenja i dopunsko koje pokriva ostatak. Do lekara specijaliste se dolazi tesko i ne moze po zelji kao kod nas, a trudnicama rade ultrazvuk tek nakon porodjaja - tako da ne slusajte bajke nego se sami uverite, a onda cete dobro razmisliti sta pricate. Ne zelim da zauzimam nijednu stranu - samo budite realni i dobro razmislite: krivica nikada nije samo na jednoj strani. A za lekare koji uzimaju mito smatram da trebaju biti zestoko kaznjeni.
TENDEROVIC Odgovori
Dosli neki glav.....ti becari da prave reda u nasoj bolnici i oterase mnostvo zaposlenih ali bitno da se tenderi rade transparentno i javno samo neznam kad sve ovo prodje dje onda lustracija po bogu i pravdi.
Dux Odgovori
Bice akreditacija ali lekara nece biti.... pre nekoliko nedelja pet iskusnih lekara je u istom danu dalo otkaz ... pisali ste o tome ili se to ne sme spominjati??
Zaposleni 100
Nemas ti pojma o cemu pises ! Napisi imena lekara koji su otisli
Dux
Sreca pa ti sve znas , necu da pisem imena a da znas da ce jos da ih ode iz bolnice. A oni samoneka guraju tu svoju pricu kako je svt TOP u bolnici
zozon
@Dux
Ne lupaj koji su to lekari, ajde imenom i prezimenom.
Dux
Neka ti novinari sa ovoga portala nabave imena i prezimena ili se ti raspitaj kod nekog u bolnici
Markot Odgovori
Farsa naravno... kakav bi skandal bio da OB Subotica nije dobila akreditaciju?

Još jedna manifestacija sistema (nije, na žalost, samo reč o 'strankama na vlasti') koji je u svojoj srži loš, koruptivan i nema obzira prema budućnosti većine itd...

Lekari i drugo medicinsko osoblje mogu da rade u okvirima koje im "sistem" dozvoljava. S druge strane izgleda kao da se postojeći sistem namerno urušava i na 'mala vrata' se pokušava progurati alternativa. Nepošteno: bolje reći da postojeći sistem ne može da ostvaruje svoje ciljeve te da valja tražiti alternativu... ali tada je jasno da politika, strategija i vizija našeg društva (RS) je klimava i neodgovorna.

Medicinskim radnici, akreditacije, kvalitet usluge, korupcija itd su maneifestacija nečega što to omogućava....

Treba nam "akreditacija" za društveno-političku odgovornu dr#avu tj. sistem

..uygred, i davanje i primanje mita je krivi;no delo.. dosta o tome!
Magnum Odgovori
da li to znači da sada neće biti zabranjeno fotografisanje u bolnici? do sada,oni koji leže su MORALI da potpišu da neće fotografisati ništa unutar bolnice.
to nije zato jer je tu neka full tehnologija,već zato što je full zapušteno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.