• Pregleda: 2524

Subotički Vodovod deo projekta Benčmarking 2

U Subotici je održana regionalna prezentacija projekta “Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. - 2012. godine, Benčmarking 2”.
Subotički Vodovod deo projekta Benčmarking 2

Projekat se realizuje u periodu od aprila do decembra 2013. godine, a sprovodi ga Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM), uz podršku Svetske banke i uz učešće Stalne konferencije gradova i opština.Učestvuje 30 javno-komunalnih preduzeća iz cele Srbije.

Projekat je bitan za Suboticu, jer je lokalna samouprava proširila urbane zone i time postavila strateški zadatak Vodovodu da do 2026.godine potrošači budu 100 odsto priključeni na vodovodnu mrežu, a 75 odsto na kanalizacionu. Zbog toga je veoma bitno da menadžemt firme u svakom momentu zna koje se investicije realizuju na vreme, a koje ne.

Predstavnici lokalne samouprave su ocenili da su dobri domaćini kada se govori o vođenju brige o javnim komunalnim preduzećima. Grad je odobrio i garanciju za uzimanje kredita za izgradnju fabrike vode, kao i kolektora 2 i kolektora 7.

Cilj projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

Konkretna korist za svako preduzeće koje učestvuje u ovogodišnjem projektu biće sopstvena ocena kvaliteta podataka sa predlogom mera za njihovo poboljšanje kao i osposobljavanje predstavnika preduzeća za ocenjivanje kvaliteta podataka. Ako postoji problematika koja ujedinjuje preduzeća iz sektora vodovoda i kanalizacije širom sveta to je onda izazov kako unaprediti performanse poslovanja, odnosno učinak preduzeća.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

3
joso Odgovori
Uspesnost komunalnog preduzeca zavisi od broja ovaca u regionu,od postenja poslanika u lokalnoj skupstini, od broja preduzeca koji nude istu vrstu usluge i od broja partija koji su na vlasti u tom gradu.Posto Subotica sve ove kriterijume ispunio sva javna preduzeca su uspesna.
Zorkas Odgovori
Odmah izbore raspisati u Subotici a bogami i u drzavi , da vec jednom posaljemo ove bolesnike u KP.gde im je odavno mesto ,pazi ovo .do 2026 godine dobicemo svi vodu a kanalizaciju ? malo kasnije ,nekima od tih demagoga verovatno toliko fali do penzije pa eto da otegnemo.....Da ovako nesto izjavi neko ,taj mora da ima obraz kao djon. sram vas bilo (ako uopste znate sta je sram?)
mali Odgovori
xe xe ako mozes dici kredit za neki projekat koji ce otplacivati tvoji unuci ne ostavljaj to za sutra,zivot je kratak a projekata za punjene svojih dzepova malo da bi se cekalo....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.