Komentara: 3
Pregleda: 2855

Subotički Vodovod deo projekta Benčmarking 2

11.10.2013. u 17:53h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici je održana regionalna prezentacija projekta “Srbija: Poređenje pokazatelja uspešnosti komunalnih preduzeća i ocena pouzdanosti podataka za period 2008. - 2012. godine, Benčmarking 2”.
Subotički Vodovod deo projekta Benčmarking 2

Projekat se realizuje u periodu od aprila do decembra 2013. godine, a sprovodi ga Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije (IPM), uz podršku Svetske banke i uz učešće Stalne konferencije gradova i opština.Učestvuje 30 javno-komunalnih preduzeća iz cele Srbije.

Projekat je bitan za Suboticu, jer je lokalna samouprava proširila urbane zone i time postavila strateški zadatak Vodovodu da do 2026.godine potrošači budu 100 odsto priključeni na vodovodnu mrežu, a 75 odsto na kanalizacionu. Zbog toga je veoma bitno da menadžemt firme u svakom momentu zna koje se investicije realizuju na vreme, a koje ne.

Predstavnici lokalne samouprave su ocenili da su dobri domaćini kada se govori o vođenju brige o javnim komunalnim preduzećima. Grad je odobrio i garanciju za uzimanje kredita za izgradnju fabrike vode, kao i kolektora 2 i kolektora 7.

Cilj projekta je iniciranje nacionalnog sistema poređenja pokazatelja uspešnosti (benčmarkinga) vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srbiji. Danas je benčmarking jedan od najvažnijih alata za poboljšanje učinka preduzeća kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Značaj benčmarkinga ogleda se u činjenici da poređenje i razmena znanja o dobrim i lošim praksama sa srodnim preduzećima na neprofitnoj osnovi može biti značajan pokretač za merenje i unapređenje učinka u javnom sektoru.

Konkretna korist za svako preduzeće koje učestvuje u ovogodišnjem projektu biće sopstvena ocena kvaliteta podataka sa predlogom mera za njihovo poboljšanje kao i osposobljavanje predstavnika preduzeća za ocenjivanje kvaliteta podataka. Ako postoji problematika koja ujedinjuje preduzeća iz sektora vodovoda i kanalizacije širom sveta to je onda izazov kako unaprediti performanse poslovanja, odnosno učinak preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2855
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.