Komentara: 14
Pregleda: 4440

Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor Pčinjski

11.03.2024. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Među 49 dobrovoljnih vatrogasaca koji su pomogli bratstvu manastira Sveti Prohor Pčinjski oko uređenja manastirskog kompleksa su i dvojica Subotičana - Nikola Jović i Nenad Tulumović iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica".
Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor Pčinjski

Dvojica "dobrovoljaca" odazvali su se pozivu Sektora za vanredne situacije MUP-a i sa kolegama iz još 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava uputili se u manastir Sveti Prohor Pčinjski gde su tri dana krčili šumski put koji vodi do isposnice manastira.

To je duhovna staza koja se nalazi u šumskom pojasu i godinama je bila zapuštena i zakrčena. Naš posao je bio da iskrčimo stazu dugu 2,6 km koja vodi do isposnice. S obzirom da je teren dosta strm i nebezbedan za pešačenje, postavljali smo drvene pragove i pravili stepenike kako bi vernici koji su slabije fizičke spreme i stariji lakše mogli da pristupe isposnici - objašnjava Nenad Tulumović iz DVD "Matica".

Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor PčinjskiSubotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor PčinjskiU Suboticu su se vratili bogatiji za brojna prijateljstva i iskustvo koje će pamtiti dok su živi, slažu se sagovornici. 

Vratio sam se punog srca, ovo ću pamtiti celog života. Osim što smo učinili dobro delo, imali smo priliku da se družimo sa kolegama iz drugih gradova i opština, da upoznamo sveštenstvo manastira koje nas je divno ugostilo, a noćili smo u konaku - priča Nikola Jović - Nakon akcije krčenja puta, dvojica kolega iz DVD "Kać" odlučila su da se krste upravo u ovom manastiru i krštenje je obavljeno na nedeljnoj liturgiji kojoj smo svi prisustvovali. To je dalo i svečanu notu ovom nesvakidašnjem iskustvu - nadovezuje se Nenad.

Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor PčinjskiSubotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor Pčinjski

Poznanstva koja su stekli tokom boravka u manastiru Sv. Prohor Pčinjski izvesno će, vele sagovornici, prerasti u prijateljstva budući da su humanost, razvijena svest o značaju društveno-korisnog rada i ista intesesovanja ono što spaja svih 49 dobrovoljnih vatrogasaca koliko ih je učestvovalo u ovoj plemenitoj misiji.

- Ne mogu da vam opišem koliko je tamo vladala pozitivna atmosfera. Nakon celodnevnog rada, sa minimalnim pauzama, uveče smo se okupljali i do ponoći pričali, pevali, uživali u zvucima gitare. U autobusu u povratku smo sve vreme pevali. To je bio toliko naboj pozitivnih emocija da niko nije osećao umor niti iscrpljenost. To može da učini samo duh zajedništva - slažu se Nikola i Nenad.

Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor Pčinjski

Subotički vatrogasci-spasioci u plemenitoj misiji - sa kolegama uredili put do isposnice manastira Prohor PčinjskiKao glavni motiv zbog kog su se odlučili da učestvuju u ovoj radnoj akciji jeste da daju primer podmlatku DVD "Matica".

Imamo oko 25 omladinaca u našem dobrovoljnom društvu i želeo sam da im pružim primer. Voleo bih da i oni jednoga dana urade nešto značajno za društvo, ali bez ikakve materijalne koristi. Smatram da dobrovoljne akcije u službi zajednice treba da budu masovnije - zaključuje Nenad - Mislim da su i druga dobrovoljno - vatrogasna društva imala identičan motiv, da budu primer svom podmlatku. Mi smo ponosni na tu decu, jer možda neće svi biti profesionalni vatrogasci, ali će stasati u građane koji se ponašaju odgovorno i siguran sam da će umeti u slučaju nužde da pomognu unesrećenima - dodaje Nikola.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 4440
Povezane teme

vatrogasci

dobrovoljno vatrogasno društvo

dvd matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.