• Pregleda: 5646

Subotički Uslužni centar za primer efikasne uprave

Gradski Uslužni centar jedan je od retkih koji može da se pohvali da sa građanima komunicira na tri jezika koji su u službenoj upotrebi, a da je pritom brz i efikasan u izdavanju dokumenata.
Subotički Uslužni centar za primer efikasne uprave

Ovako je rad Uslužnog centra u Gradskoj kući danas ocenio Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

- Zadovoljstvo mi je što vidim da ovaj Uslužni centar funkcioniše na ovaj način, i to ne od juče, nego duži vremenski period, i čestitam na tome gradonačelniku i njegovom timu – istakao je Ružić. - Proces digitalizacije je jedan od prioriteta Vlade Srbije, ali ne samo u tehničko-tehnološkom vidu, neko kao ceo društveni tok koji treba da olakša procedure i privredi i građanima. Projekat koji je rađen sa Savetom Evrope pre dve godine je urodio plodom i trojezičnost, koja je ovde prisutna, je jedna dragocenost, ne samo u pogledu zakonskih normativa, nego i u smislu olakšavanja komunikacije građana sa državnom upravom. To funkcioniše na pravi način te građani mogu da podnesu zahtev i dobiju dokument na svom jeziku. Taj ogledni primer jedinstvenog upravnog mesta i takvu praksu pokušaćemo da primenimo na teritoriji cele Srbije.

Ministar je dodao i da je naš grad na prvom mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju legalizacije, koja zahteva duži vremenski period. Ružić je najavio konkurs vredan 50 miliona dinara na koji će moći da apliciraju lokalne samouprave, a za pokretanje jedinstvenog upravnog mesta, kakvo već postoji u Subotici.

- Ovo je pravi pokazatelj kojim putem treba da nastavimo da još više olakšamo komunikaciju građana i privrede sa organima državne uprave – naglasio je Ružić.

Gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je da je Uslužni centar otvoren još 2004. godine i da konstantno unapređuje usluge i radi na približavanju Gradske uprave građanima.

- Da smo u tome uspeli govore i specijalna priznanja koja smo dobili od Vlade Republike Srbije, nego i od NALED-a 2017. godine i Subotica je na prvom mestu u izdavanju e-dozvola – naglasio je gradonačelnik Laban. - Nastojimo da se ne uljuljkamo i da dalje radimo na poboljšanju uslova i mislim da ćemo u tome i uspeti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

23
Gorgonzola Odgovori
Da li neko zna sudbinu SPS u Subotici?
Ovaj je opasan .. čim su mi dali da bude ministar, a imao izjave protiv Sns-a.

Pozdrav svim zaposlenima. Povećajte im plate. Hvala.
Politikolog Odgovori
Da li ste za smenu Bogdana Labana sa mesta gradonačelnika Subotice?
Sima Odgovori
Hehe dobar vic!
djordje Odgovori
POLITIKOLOG@- da li ste za to da se umno poremećenim osobama zabrani komentarisanje
Tomislav Nikolic
Nivo
C
Zabraniti komentarisanje umno poremećenima i botovima!
(Anti)sistem Odgovori
Sva ta "uspešnost" održiva je samo u teritorijalno-propagandnim granicama "uspešnog" (anti)sistema.

"Bogu hvala, vek i po proživeh u radu i sreći. Slutim da mi je vreme umirati pa ovo govorim u pero mom prijatelju advokatu Miliću, jer u vas deco, sve zajedno, nemam nimalo poverenja. Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče moje imovine, a to vas najviše zanima, mogu vam saopštiti sledeće: svu svoju imovinu ostavljam samom sebi.

Pantelija"
ЈОВАН Odgovori
Ово је смешно. Ружић честита градоначелнику за услужни центар који функционише од пре његовог избора за градоначелника. По тој логици, могао је Ружић Богдану Лабану честитати и изградњу лепе градске куће, јер је Богдан лично руководио изградњом те лепе грађевине 1908. до 1910.год. Ето, градска кућа нам је сведок да је Богдан стар 125 година и још увек изгледа млад. А то све захваљујући летењу, односно прелетавању. И не само томе, него и вештини избегавања старости. Чим би га старост шчепала за гркљан он би га исчупао и израстао би нови и млађи гркљан. Осим тога човек никада није седео скрштених руку, осим када се слика да покрије израслину, него се активно бавио физичким послом-производњом бетонских ципела.
Vunjak Odgovori
Jós nisu umrli a kada će još ne znamo
Pera Odgovori
Tuzno i jadno!Kao i cela uprava!
AlwaysUltra Odgovori
Zašto gospoda sa slike ne obidjoše i susedno gradilište , da pohvale dinamiku radova ??
G Odgovori
Veću laž nisam čuo odavno uslužni centar polu prazan nema ko da radi tamo . Došao ministar pa postavili neke manekenke da se vidi da su mesta popunjene.
Puno radnika napustilo Gradsku upravu zbog šinkarenja radnika od strane vlasti u Subotici.
Ovi što su ostali nit znaju jezik manjine koji se koristi u Subotici a o poslu da ne pišem jer kad im padne sistem ne znaju ručno popuniti formulare naročito jezikom manjine
Aco Odgovori
Au koliko mržnje?! Realno uslužni centar jeste za primer u Srbiji. A i u gradu se vide promene na bolje. Podrška lokalnoj samoupravi.
AlwaysUltra
Od kada su prošli izbori nema više pomena o lokalnim večitim (ne)gradilištima , a i sendvičari su poslati na tehnološki višak. Vi verovatno volontirate ...
(Anti)sistem
@ACO

“Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.” ― Ivo Andrić
Nedim Odgovori
Da li te je g.Branko gradonačelnik Laban obavestio da skener u Bolnici u Subotici ne radi pa iako to ne spada u domen tvojih poslova to kažeš Ministru Lončaru na prvoj sednici.Sve je više pacjenata koji boluju od Alchajmerove bolesti a tu mora preventiva da bude vrlo urgent efikasna.Za sada se pacjenti šalju u Sombor i sami plaćaju a ova Subotica broji preko 140.000 stanovnika i nema ispravan skener a ne zna se kada će biti popravljen niti koliko treba za popravku novca.
LAŽA I PARALAŽA Odgovori
Još kada bi se i za dobar deo lokalne samouprave, pre svega u oličenju skupštinskih tela kao što su: Savetnik za zaštitu prava pacijenata, Savet za zdravlje, Zaštitnik građana, Komisija za predstavke i žalbe...to isto moglo reći!? Jer, ne samo da su se, tokom minulih 14 meseci, sve moje predstavke u fiokama pomenutih "kiselile" duže od roka za odgovor od max 60 dana (npr, umesto u roku od 5 dana, Savetnik je izvesni izveštaj prosledio na insistiranje tek nakon dva meseca, a prigovor na njegov rad, iako naslovljen na Savet za zdravlje držao u posedu više od tri meseca navodno radi pripreme materijala), nego su i zaključci o navodnoj neosnovanosti prigovora, žalbi...donošeni bez iole kakve diskusije, ili na osnovu nebuloznih naklapanja irelevantnih za predmet u čemu je, pogotovo kada su u pitanju dezinformacije "srpski" rečeno LAŽI, prednjačio Savetnik za zaštitu prava pacijenata. Pritužba na rad apostrofiranih od 4.4.2018.g. je u domenu lokalne Skupštine. Odgovor će uslediti kad usledi.
Шиптар Odgovori
Градоначелник мора да глуми строгоћу и презир према Ружићу да би можда умилостивио Председника ,нарочито после најновијих вести.......
Neso Odgovori
Jadna Subotice na sta licis od evropskog grada do turske kasabe za samo dve godine hendlovanja sa novim ljudima i gradonacelnikom .Sombor je za dve godine postao prelep grad sa skolovanim gradonacelnikom a mi kanal!
punisher Odgovori
ostavka!!
Rax Odgovori
Aco, ja tebi i tvojim najmilijima zelim za ceo zivot ovakav napredak kao sto je sada ima su.
Todor Odgovori
Politikolog ,dobro pitanje, samo , kad će izbori?.Ali pošteni .
Metnem Odgovori
A lazu o tome kako ce popraviti ulice slanjem sms poruka dve godine!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.