Komentara: 7
Pregleda: 5157

Subotički univerzitet: Utopija ili hrabra vizija

16.04.2013. u 03:44h
Izvor: Magyar Szó
Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec najavio je da će to telo do kraja godine na stručnim osnovama pripremiti zbirku studija koja će, pored ostalog, sa ekonomskog, pravnog i sociološkog aspekta ispitati ostvarljivost Univerziteta u Subotici.
Subotički univerzitet: Utopija ili hrabra vizija

Na susretu naučnika u organizaciji Akademskog veća vojvođanskih Mađara i odbora Mađarske akademje nauka, održanom u Subotici, Korhec je u predavanju pod nazivom „Utopija ili hrabra vizija“ o univerzitetu sa sedištem u Subotici, na kojem bi se nastava izvodila (i) na mađarskom jeziku, rekao da razmišlja prvenstveno o državnom univerzitetu, čiji bi suosnivač bio Nacionalni savet Mađara, kao i grad Subotica.

Prema njegovim rečima, brojni su primeri u Evropi, čak i u regionu, da u gradovima i manjim nego što je Subotica uspešno funkcionišu univerziteti za nacionalne zajednice koje su i malobrojnije od subotičke mađarske zajednice. Ocenio je da bi osnivanje takvog univerziteta kako sa ekonomskog, nacionalnog i kulturnog aspekta značilo prednost za ovo područje, ali i dodao da osim htenja treba računati, na primer, i sa blizinom dva univerziteta, segedinskog i novosadskog. -Kada želimo da stvorimo nešto novo, zalog uspeha je da povredimo što manje interesa, da pribavimo što više saveznika i što manje neprijatelja – naveo je Korhec.

Korhec je rekao da bi na Univerzitetu u Subotici mogle da budu organizovane osnovne, master i doktorske studije iz društvenih nauka (učitelji, profesori, eventualno pravo), prirodnih nauka (matematika, fizika), tehničkih nauka (elektrotehnika, mašinstvo, mehatronika), agrarnih nauka (vrtlarstvo, biljna proizvodnja) i eventualno humanih nauka (umetnost, teologija).

Predsednik Akademskog veća vojvođanskih Mađara Janoš Berenji najavio je da će na jesen sledeći susret naučnika biti posvećen Subotičkom univerzitetu. Prema njegovim rečima, trenutno su u pripremi analize koje treba da specifikuju potencijale kojima Subotica raspolaže u pogledu nastavnog kadra i studenata, te da će predmet sagledavanja biti i oblast naučnih istraživanja, budući da nema visokog obrazovanja bez naučnog istraživanja.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 5157
Povezane teme

tamaš korhec

univerzitet subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.