Komentara: 4
Pregleda: 2523

Subotički tamburaški orkestar koncertom proslavlja 45 godina rada

08.06.2021. u 12:50h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 45 godina uspešnog rada, Subotički tamburaški orkestar upriličiće koncert u četvrtak, 10. juna, na sceni Jadran od 19.30 časova, a svi ljubitelji tamburaške muzike nastup će moći da prate u direktnom prenosu na kanalu K23, kao i na Jutjub i Fejsbuk kanalima orkestra.
Subotički tamburaški orkestar koncertom proslavlja 45 godina rada

Iza njih su mnogobrojni nastupi, koncerti, takmičenja i nagrade. Mnogi su dali svoj doprinos kao svirači u orkestru, učitelji, dirigenti, pevači i aranžeri da bi orkestar sve to postigao i bio tu, gde jeste. Danas Subotički tamburaški orkestar predano radi u četiri sekcije, koje čine početna škola tambure, dečji orkestar, tamburaški kvartet i veliki tamburaški orkestar, a uprkos otežanim uslovima koji su nas sve zadesili u proteklom periodu, odlučili su da ovaj jubilej obeleže jednim svečanim koncertom koji nosi naziv "Virtuozna tambura".

- Na koncertu ne želimo da spominjemo važne datume i imena koja su zaslužna za prethodnih 45 godina, već želimo da se osvrnemo na to šta smo postigli na polju usavršavanja pojedinaca i celog orkestra. Do kog nivoa smo uzdigli sam instrument, koji je uvek bio smatran narodnim instrumentom koji svira isključivo narodnu i starogradsku muziku po kafanama, i do kog stepena su se usavršili naši članovi pojedinačno i postali pravi virtuozi i vrhunski solisti, ali i zajedno kao orkestar - navode iz Subotičkog tamburaškog orkestra.

Dirigent koncerta biće Marijana Marki, a u prvom delu programa nastupiće orkestar sa solistima. Na repertoaru će se naći nekoliko kompozicija iz klasične svetske muzičke literature i nekoliko kompozicija pisanih za tamburaške orkestre savremenih kompozitora, a kroz spletove narodih melodija, pokazaće se i virtuoznost u narodnoj muzici. U drugom delu koncerta nastupiće profesor tambure Mario Zbiljski, uz klavirsku pratnju profesora Konstantina Krasnitskog, koji predaju na Muzičkoj akademiji u Osijeku. Na kraju koncerta, gostujući solista će nastupiti i uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra.

- Ceo program smo koncipirali tako da kroz njega prikažemo virtuoznost i muzikalnost naših članova i gostujućih muzičara. Pokazaćemo koliko je vojvođanska tambura moćan instrument po svojim mogućnostima i da je ravnopravna sa svim drugim muzičkim instrumentima - poručuju iz Subotičkog tamburaškog orkestra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2523
Povezane teme

koncert

tamburaški orkestar

subotički tamburaški orkestar

koncert tamburaške muzike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.