Komentara: 1
Pregleda: 4543

Subotički đaci osvojili 10 medalja na takmičenju "INOVA"

05.06.2017. u 14:25h > 07.06.2017. u 11:52h
Izvor: TV Subotica
Subotički đaci osvojili su 10 medalja na Međunarodnom takmičenju mladih inovatora "INOVA" u Zagrebu. Ovo je rezultat višegodišnje saradnje između Društva "Mihajlo Pupin" iz Subotice i Zagrebačke zajednice tehničke kulture.
Subotički đaci osvojili 10 medalja na takmičenju "INOVA"

Stefan Višnjić iz OŠ "Kizur Ištvan" na Međunarodnom takmičenju mladih inovatora u Zagrebu  predstavio je potenciometar, koji menja čak tri boje. Kaže, dodatna nastava na kojoj je izradio ovu spravu, bila je veoma zanimljiva.

Stefanov vršnjak, Miloš Pajić osvojio je srebrnu medalju sa jedinstvenim projektom kompas – kazan.

Na takmičenju su učestvovale i devojčice. Jovana Buljovčić, učenica sedmog razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić", izradila je maketu solarne kuće, koja treba da pokaže način na koji se sunčeva energija upotrebljava prilikom gradnje kuća.

Već šest godina talentovani subotički đaci učestvuju na Međunarodnom takmičenju mladih inovatora "INOVA". Prema rečima predsednika Saveza pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Ivana Jurića, na ovogodišnjem takmičenju subotički učenici ostvarili su do sada najbolji rezultat.

Konkurencija bila velika, kaže nastavnik tehničkog iz OŠ "Matija Gubec", Branko Stantić, međutim kvalitet radova subotičkih učenika potvrđuju brojne medalje koje su pobrali, što će im biti još veća motivacija za ubuduće.

Za članicu Gradskog veća za obrazovanje, Natašu Aleksić, medalje su lep primer i podstrek drugoj deci da se uključe u takmičenje, a naročito je raduje što među takmičarima ima i devojčica, koje su dokazale da tehničko obrazovanje nije rezervisano samo za dečake.

"INOVA" je jedna od najvećih izložbi mladih inovatora u Evropi, a ove godine učestvovalo je čak 450 dece iz Hrvatske i okruženja. Iz Subotice je otišlo ukupno 10 radova, koji su se vratili sa tri zlatne, pet srebrnih i dve bronzane medalje.

Nagrađeni đaci iz Subotice:

OSNOVNA ŠKOLA

Ivan Skenderović iz OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta za „bubamara robota“ i Maja Krnjajski Jović iz OŠ „Matko Vuković“ za peć na pelet – zlato
Stefan Višnjić iz OŠ „Kizur Ištvan“ za potenciometar, Miloš Pajić iz OŠ „Kizur Ištvan“ sa jedinstvenim projektom kompas – kazan, Nebojša Prčić iz OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta za model kružne testere – srebro
Jovana Buljovčić, OŠ "Ivan Goran Kovačić", za maketu solarne kuće – bronza

SREDNJA ŠKOLA

Pete David iz Tehničke škole „Ivan Sarić“, za radiofrekfentnu kontrolu pristupa Android sistema – zlato
Šandor Florian, za samohodnog robota, i Vladimir Vojnić Hajduk, za virtuelnu instrumentaciju, obojica iz Tehničke škole „Ivan Sarić“ - srebro
Bence Šuranji iz Tehničke škole „Ivan Sarić“ za plazma zvučnike sa vizuelnim efektom - bronza

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4543
Povezane teme

mladi inovatori

Oš Ivan Goran Kovačić

OŠ Kizur Ištvan

nataša aleksić

inova

subotički đaci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.