Komentara: 5
Pregleda: 6808
Foto

"Subotičke pijace" u 2018. godini unapređuju pijačni prostor i šire kapacitete

07.02.2018. u 11:31h
Izvor: Subotica.com
Pijaca u Željezničkom naselju trebalo bi da bude izgrađena ove godine, dok dve najveće, Teslinu i Mlečnu pijacu uskoro očekuju temeljne rekonstrukcije, najavljuju iz JKP "Subotičke pijace".
"Subotičke pijace" u 2018. godini unapređuju pijačni prostor i šire kapacitete

Osim poteškoća u vidu jake konkurencije, koju brojni megamarketi nameću sa svojim "pijacama", te usled gubitka nekoliko zakupaca koji su otišli na rad u inostranstvo, prethodna godina za JKP "Subotičke pijace" bila je uspešna. Prema rečima Ilinke Vukoje, direktorke preduzeća, pozitivan rezultat ostvaren je zahvaljujući dobroj racionalizaciji sopstvenih troškova i rada, poboljšanim uslovima prodaje, kao i time što se cene zakupa prodajnih objekata nisu menjale od 2012. godine.

Ipak, jedna od većih investicija tokom 2017. godine trebalo je da bude izgradnja pijace u Željezničkom naselju, čiju realizaciju su usporili, a potom i odložili proceduralni koraci.

- Trenutno nam JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje priprema urbanističke uslove za izgradnju pijace, potom na red dolazi glavni izvođački projekat, nakon čega ćemo raspisati javnu nabavku i započeti izgradnju pijace. Vrednost ove investicije je oko 3 miliona dinara, sredstva su obezbeđena i ona bi trebalo da bude gotova u drugom ili trećem kvartalu ove godine - kaže Ilinka Vukoja.

"Subotičke pijace" u 2018. godini unapređuju pijačni prostor i šire kapacitete

Osim pijace u Željezničkom naselju, izvesne promene očekuju i pijacu na Teslinom naselju koja, prema rečima direktorke, zahteva temeljnu rekonstrukciju.

- Pre svega, Teslina pijaca nije adekvatna jer je previše niska i njeni elementi su se nadograđivali, te samim tim nije ni dovoljno stabilna. Najbolje bi bilo da se cela hala iznova napravi, osavremeni i da se obezbede bolji uslovi za prodaju kvarljive robe, koja zahteva poseban režim prodaje. Aplicirali smo za sredstva kod ambasade Turske, što je trenutno u toku, te ako im budemo dovoljno interesantni, novac ćemo uložili u njenu rekonstrukciju. Ukoliko to ne uspe, sledeća investicija koju bismo mogli da finansiramo iz sopstvenih sredstava bila bi upravo ova pijaca. Za ovu godinu planiramo da napravimo projekat, te da naredne ili 2020. godine započnemo sa obnovom - objašnjava Vukoja.

"Subotičke pijace" u 2018. godini unapređuju pijačni prostor i šire kapacitete

"Subotičke pijace" u 2018. godini unapređuju pijačni prostor i šire kapacitete

Najveća i najfrekventnija Mlečna pijaca, takođe bi uskoro mogla da se rekonstruiše, ali je njena lokacija ujedno prednost i mana. Naime, zemljište na kojem je smeštena vodi se kao Trg, te da bi predzeće dobilo dozvolu za rekonstukciju, najpre zemljište mora da se privede nameni za koju se koristi. S druge strane, pozicija u centru grada, u neposrednoj blizini Sinagoge i Gradskog muzeja, omogućava joj da bude uključena i u turističku ponudu Subotice.

- Zahtevi zakupaca najviše se odnose na to da se Mlečna pijaca zatvori, odnosno da ne budu izloženi vremenskim neprilikama, bilo da je reč o letu, kada je pretoplo, ili zimi, kada je temperatura u minusu, pada sneg ili kiša i duva jak vetar. U takvim uslovima je teško raditi, te ćemo posebnu pažnju posvetiti uslovima u kojima naši zakupci rade. Na taj način bi rekonstrukcija Mlečne pijace podrazumevala izgradnju Hale, a s obzirom na to da je smeštena u centru, može biti uključena i u turističku ponudu grada. Plan je da napravimo jedna projekat koji će istaknuti sve njene pojedinosti i lepote, te učiniti njenu prednju stranu, odnosno ulaz vizuelno privlačnim za posetioce. Poznato je da su pijace mesto na kojem se najbolje ogleda kako stanovništvo živi i grad diše, te bi realizacija ovog projekta bila dobrobit za zakupce, sugrađane, turiste, ali i razvoj grada - zaključila je Vukoja, naglasivši da je Gradska uprava spremna da učestvuje u rešavanju ovog problema.

Izvor: Subotica.com
Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca Tezge i radni prostor prodavaca i zakupaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 6808
Povezane teme

mlečna pijaca

subotičke pijace

jkp subotičke pijace

ilinka vukoja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.