Komentara: 0
Pregleda: 1425

Subotička turistička privreda polako izlazi iz krize?

30.06.2010. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotička turistička privreda polako izlazi iz krize, ako je suditi po podacima Republičkog zavoda za statistiku. U aprilu mesecu u gradu je boravilo 3.502 turista, &scaron;to je za 63% vi&scaron;e nego u aprilu pro&scaron;le godine, od čega su 2.566 domaći posetioci &scaron;to predstavlja porast od čak 103% u odnosu na april pro&scaron;le godine, a 936 su stranci kojih je u aprilu ove bilo za 6% vi&scaron;e nego u aprilu pro&scaron;le godine. Ako zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi izuzmemo Palićko jezero, subotičani svojim gostima preporučuju da vide arhitektonske i probaju gastronomske osobine na&scaron;eg grada.</p>
Subotička turistička privreda polako izlazi iz krize?

Za prvih četiri meseca ove godine u Subotici je boravilo 7.972 turista, što je 4% više nego u istom periodu prošle godine. Domaćih posetilaca bilo je u istom periodu 5.417, što predstavlja porast od 13%. Stranih posetilaca bilo je 2.555 u prva četiri meseca, 11% manje nego prošle godine. Što se noćenja tiče, u prva četiri meseca ostvareno ih je 14.617, za 1% više nego u istom periodu prošle godine. Domaći turisti ostvarili su 9.680 noćenja, za 1% manje, a strani gosti noćili su 4.937 puta, što je 4% više u odnosu na prošlu godinu. Ako se pogleda zabrana kupanja na Palićkom jezeru I činjenica da ni ove godine sadržaj Palića nije značajnije obogaćen, iako će I sadašnji privući određeni broj gostiju, postavlja se pitanje: Šta preporučiti turistima koji dolaze u Suboticu, a da to nije Palić?

Jedan od odgovora na ovo pitanje jeste - arhitektura. U Subotici, što u organizaciji Gradskog muzeja - što u režiji Turističke organizacije, postoje rute obilaska najznačajnijih građevina, kao što su Rajhl palata, Sinagoga i zgrade na Korzou. Nesumnjivo najviše gosituju privukla je gradska kuća, koju je zajedno sa zgradom Gradskog muzeja u prvih 5 meseci obišlo preko 4.000 posetilaca, ističe Svetislav Milanković - sekretar Gradskog muzeja.

Kada se uporede navedeni podaci sa statistikom na novou zemlje, turistički radnici imaju još više razloga za zadovoljstvo. U Srbiji je u prva četiri meseca ove godine boravilo 485.978 turista, što je 12 odsto manje nego u istom periodu 2009. godine. Domaćih turista bilo je 326.854, što je smanjenje od 17 odsto. Broj stranih turista u Srbiji od janura do aprila opao je za dva procenta i iznosio je 159.124, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1425
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.