Komentara: 8
Pregleda: 3330

"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

25.10.2017. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Nekoliko prijatnih dana, s temperaturom iznad 20 stepeni, prouzrokovali su da grejna sezona počne nešto kasnije. Ipak, "Subotička toplana" počela je da greje svoje korisnike u ponedeljak i, kako kažu, za sada nemaju većih poteškoća u funkcionisanju sistema.
"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

"Subotička toplana" je u pripravnosti još od 1. oktobra, a prema gradskoj Odluci ovo javno preduzeće je u obavezi da od 15. oktobra započne grejnu sezonu, pri čemu temperatura ne sme da bude iznad propisanog minimuma, odnosno 14 stepeni. Kako su se tek u ponedeljak stekli temperaturni uslovi, Toplana je zagrejala radijatore.

- Grejna sezona je zvanično počela 23. oktobra i svi objekti u gradu su već prvog dana bili uključeni. Prvo smo vršili cirkulaciju i progrevanje sistema, te je bilo potrebno da prođe nekoliko sati, dok sugrađani nisu osetili da su im radijatori topli - rekla je Ivana Pavlović, glavni inženjer održavanja u JKP "Subotička toplana".

"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

Prema njenim rečima, za sada ne postoje veće poteškoće u funkcionisanju sistema, te da se sugrađani svakodnevno javljaju zbog problema sa grejnim telima iz koji je potrebno ispustiti vazduh, kako bi pravilno radili.

- Na dnevnom nivou imamo određeni broj reklamacija, jer nam se javljaju stanari sa viših spratova zgrada žaleći se da su im radijatori hladni, a to se rešava tako što se ispusti vazduh iz instalacija. Postoji problem i sa objektom u ulici Pavla Štosa 2, koji ima sekundarnu instalaciju, odnosno sekundarni vod, koji je podzemni i koji se ranijih godina sanirao, ali je nakon toga ponovo pucao. Njegova sanacija je u toku i pokušavamo da se angažujemo na rešavanju tog problema, iako to nije u našoj nadležnosti, već je u nadležnosti samih korisnika - objasnila je Pavlović.

"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

Remontni radovi u "Subotičkoj toplani" započeti su još u maju, na kraju prethodne grejne sezone, i većina njih je do sada završena. Trenutno je u pogonu operativan samo jedan kotao, a ukoliko bude bilo potrebe, i drugi kotlovi će se staviti u pogon.

- Hladne i tople probe su prošle veoma dobro, bez ikakvih problema, te možemo da kažemo da smo spremni krenuli u novu grejnu sezonu. Toplana je u potpunosti spremna da izdrži i niže temperature, što smo potvrdili u januaru ove godine, kada smo imali nekoliko ledenih dana. Takođe, raspolažemo i sa rezervnim kapacitetima, tako da korisnici mogu biti sigurni da im neće biti hladno - naglasila je naša sagovornica.

Sistem koji koristi "Subotička toplana" je prošle godine poboljšan, stavljanjem u pogon novog kotla, koji je doprineo povećanju stepena korisnosti i energetske efikasnosti. Takođe, gubici sistema su minimalni, jer Toplana radi sa hemijski pripremljenom vodom, zbog čega ostvaruje uštedu u toploj vodi i hemikalijama.

- U toku je jedan projekat tehničke rekonstrukcije sistema unutra pogona. Pričamo i razmatramo mogućnost upotrebe obnovljivih izvora energije i solarnih kolektora, ali je to za sada još uvek na nivou daleke budućnosti - zaključila je Pavlović.

"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3330
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejna sezona

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.