• Pregleda: 2782

"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

Nekoliko prijatnih dana, s temperaturom iznad 20 stepeni, prouzrokovali su da grejna sezona počne nešto kasnije. Ipak, "Subotička toplana" počela je da greje svoje korisnike u ponedeljak i, kako kažu, za sada nemaju većih poteškoća u funkcionisanju sistema.
"Subotička toplana" započela grejnu sezonu

"Subotička toplana" je u pripravnosti još od 1. oktobra, a prema gradskoj Odluci ovo javno preduzeće je u obavezi da od 15. oktobra započne grejnu sezonu, pri čemu temperatura ne sme da bude iznad propisanog minimuma, odnosno 14 stepeni. Kako su se tek u ponedeljak stekli temperaturni uslovi, Toplana je zagrejala radijatore.

- Grejna sezona je zvanično počela 23. oktobra i svi objekti u gradu su već prvog dana bili uključeni. Prvo smo vršili cirkulaciju i progrevanje sistema, te je bilo potrebno da prođe nekoliko sati, dok sugrađani nisu osetili da su im radijatori topli - rekla je Ivana Pavlović, glavni inženjer održavanja u JKP "Subotička toplana".

Prema njenim rečima, za sada ne postoje veće poteškoće u funkcionisanju sistema, te da se sugrađani svakodnevno javljaju zbog problema sa grejnim telima iz koji je potrebno ispustiti vazduh, kako bi pravilno radili.

- Na dnevnom nivou imamo određeni broj reklamacija, jer nam se javljaju stanari sa viših spratova zgrada žaleći se da su im radijatori hladni, a to se rešava tako što se ispusti vazduh iz instalacija. Postoji problem i sa objektom u ulici Pavla Štosa 2, koji ima sekundarnu instalaciju, odnosno sekundarni vod, koji je podzemni i koji se ranijih godina sanirao, ali je nakon toga ponovo pucao. Njegova sanacija je u toku i pokušavamo da se angažujemo na rešavanju tog problema, iako to nije u našoj nadležnosti, već je u nadležnosti samih korisnika - objasnila je Pavlović.

Remontni radovi u "Subotičkoj toplani" započeti su još u maju, na kraju prethodne grejne sezone, i većina njih je do sada završena. Trenutno je u pogonu operativan samo jedan kotao, a ukoliko bude bilo potrebe, i drugi kotlovi će se staviti u pogon.

- Hladne i tople probe su prošle veoma dobro, bez ikakvih problema, te možemo da kažemo da smo spremni krenuli u novu grejnu sezonu. Toplana je u potpunosti spremna da izdrži i niže temperature, što smo potvrdili u januaru ove godine, kada smo imali nekoliko ledenih dana. Takođe, raspolažemo i sa rezervnim kapacitetima, tako da korisnici mogu biti sigurni da im neće biti hladno - naglasila je naša sagovornica.

Sistem koji koristi "Subotička toplana" je prošle godine poboljšan, stavljanjem u pogon novog kotla, koji je doprineo povećanju stepena korisnosti i energetske efikasnosti. Takođe, gubici sistema su minimalni, jer Toplana radi sa hemijski pripremljenom vodom, zbog čega ostvaruje uštedu u toploj vodi i hemikalijama.

- U toku je jedan projekat tehničke rekonstrukcije sistema unutra pogona. Pričamo i razmatramo mogućnost upotrebe obnovljivih izvora energije i solarnih kolektora, ali je to za sada još uvek na nivou daleke budućnosti - zaključila je Pavlović.

Izvor: Subotica.com

Da li ste zadovoljni uslugom daljinskog grejanja preko Toplane?

povezane teme

8
megatron Odgovori
Ja se sledece godine tako skidam sa toplane da se ne zna. Zbogom lesinari
malterica Odgovori
Zasto uvek kada citam vesti ovog tipa, neko JKP... vidim samo lopovluk i malverzacije? Siromasenje vec siromasnog naroda?
Goran Odgovori
Dragi gradjani spremite kozu za dranje !
Cicvu Derpe Odgovori
Trebali bi da reaguju na pozive gradjana kad vec tako lepo naplacuju grejanje! Zvali dva puta da prijavimo kvar i niko nije dosao!
Veselin Odgovori
Mozes da se skines sa grejanja toplane, ako si spreman da dozivotno placas "harac" toplani u vidu postotka od racuna koji bi dobijao da se grejes preko toplane.
A tu monopolisticku odluku je donela gradska skupstina.
Mi obicni smrtnici-gradjani koji se grejemo na toplanu, nemamo pravo da sami biramo nacin grejanja, vec moramo placati otimacinu na mesecnom nivou.
Stanujem u zgradi u kojoj "toplanine cevi" ne prolaze kroz stanove, ispred svakog stana postoji ventil koji moze da se zatvori i plombira, te bi tu nakon iskljucenja sa mreze daljinskog grejanja, trebalo da se zavrsi bilo kakva prica o placanju bilo kakvog daljeg nameta toplani.

Zasto ne mozemo da se iskljucimo sa daljinskog grejanja, i da nemamo vise nikakvih obaveza prema toplani?!? Voleo bih da mi neko od gradskih glava koji su doneli tu uredbu objasni ili pojasni.
Toplana trlja ruke, zastitnik gradjana cuti, uz krsenje osnovnih ljudskih prava - javna pljacka na delu.
U potpisu,
zahvalan gradjanin grada Subotica.
George Odgovori
Pocinje deranje!
Milcsee Odgovori
Prosle godine, preko puta, u limenci nije bilo lose (ne znam za one koji su mnogo dalje od toplane). Jedino sto su svuda isto podeseni radijatori, (pretpostavljam zato sto nema alokatora pa da bi se svima jednako podelio racun) te ne mozes malo da zatvoris ventil, pa je unutar pakao, Spavas pored otvorenog prozora.
Zlatko Odgovori
Interesuje me kakvo je grejanje (toplana) u drugim zgradama na prozivci?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.