Komentara: 1
Pregleda: 1943

Subotička filharmonija pokreće međunarodno takmičenje dirigenata "Lanji"

19.01.2021. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Međunarodno takmičenje dirigenata "Lanji" održaće se na proleće u onlajn formatu, a za svega nedelju dana učešće je prijavilo više od 30 dirigenata iz celog sveta. Želja Subotičke filharmonije je da održi kontinuitet takmičenja, te da u narednim godina ugosti svetski poznate dirigente u našem gradu.
Subotička filharmonija pokreće međunarodno takmičenje dirigenata "Lanji"

Godinu koja nije bila nimalo blagonaklona prema muzičarima, Subotička filharmonija odlučila je da iskoristi za nešto produktivno, tražeći mogućnosti koje će orkestru i kolegama iz zemlje i inostranstva doneti bar neke aktivnosti. Kako nam priča Žiga Pal, direktor i violinista Subotičke filharmonije, na ideju o pokretanju takmičenja koje će okupljati isključivo dirigente, došao je uvidevši da sličnih nadmetanja u regionu gotovo da i nema.

- Tražio sam razne načine kako da naš okrestar napreduje, kako da se spoji sa velikim imenima iz sveta. Gledao sam i pronašao neke detalje sa drugih takmičenja koja se organizuju u svetu i uz pomoć kolega iz naše zemlje i inostranstva uspeli smo da napravimo Međunarodno takmičenje dirigenata, koje nosi naziv "Lanji" po kompozitoru i dirigentu Subotičke filharmonije, Ernestu Lanjiju, koji je osnovao orkestar davne 1908. godine - kaže Pal.

Subotička filharmonija pokreće međunarodno takmičenje dirigenata "Lanji"Kako se sa ideje prešlo na delo, vrlo brzo su počela da se pojavljuju i zvučna imena koja bi činila sastav žirija ovog takmičenja, te će uz našeg sagovornika, o pobednicima odlučivati Oliver von Dohnanji iz Slovačke, Aleksandar Majer iz Nemačke, Diana Vitri iz Sjedinjenih Američkih Država, Mihalis Ekonomou iz Grčke i Antonio Di Kristofano iz Italije.

- Izuzetno nam je velika čast što ćemo imati priliku da sarađujemo sa ovakvim imenima. Kada smo pre nedelju dana otvorili prijave za takmičare, nismo očekivali da ćemo već sada imati više od 30 prijavljenih učesnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Portugala, Nemačke, a prijave su otvorene do sredine marta. Ako sve bude u redu, ovo će biti veliki događaj ne samo za Subotičku filharmoniju, nego i za Suboticu, jer ovakva vrsta takmičenja do sada nije baš bila prisutna u regionu - dodaje Pal.

Subotička filharmonija pokreće međunarodno takmičenje dirigenata "Lanji"Želja orkestra je da u narednim godinama stvore kontinuitet u održavanju takmičenja, ali da umesto onlajn, kako će se ove godine odvijati usled pandemije korona virusa, Subotička filharmonija ugosti takmičare u našem gradu.

- Čekamo bolja vremena, kada će takmičari moći da dođu u Suboticu, da se vidimo, družimo i sarađujemo sa kolegama, kao i da dirigenti održe koncerte pred publikom - poručuje Pal.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1943
Povezane teme

Subotička filharmonija

žiga pal

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.