• Pregleda: 3805

Subotička brazda: Oranje po svetskim standardima

Subotička brazda: Oranje po svetskim standardima

Kako se ore po svetskim standardima najbolje su pokazali Zoran Paskulj iz Beograda i Ivan Buljovčić, pobednici pete "Subotičke brazde", prve manifestacije ovog tipa u Srbiji koja je održana po standardima Svetske oračke federacije. "Subotička brazda" okupila je veliki broj poljoprivrednika koji su pored savremenog oranja, mogli da vide i novu mehanizaciju preko 20 izlagača, ali i da vide kako se oralo pre 50 i više godine. Organizator ove manifestacije je Udruženje poljoprivrednika Subotica.

Takmičenje orača „Subotička brazda” održava se sa ciljem prikaza veština orača, prikaza nove savremene mehanizacije u radu, ali i prikaza oranja kako je to pre 50 i više godina rađeno, konjskom zapregom. „Subotička brazda“ održana je u dve kategorije, kategorija plugom ravnjakom, gde je najbolji bio Zoran Paskulj i u kategoriji plugom obrtačem gde je najbolji bio Ivan Buljovčić. Pored aerodroma „Ivan Sarić“ okupili su se poljoprivrednici sa područja čitave Srbije.

U okviru tradicionalne "Subotičke brazde" organizovana je i radionica na temu "Poljoprivredni proizvođači u Srbiji pred vratima EU", koja je ujedno i tema ovogodišnje manifestacije. O toj temi govorili su predstavnici delegacije EU u Srbiji, gosti iz Hrvatske, Mađarske i Rumunije, predstavnici pokrajinskih i republičkih institucija, kao i domaći stručnjaci iz oblasti agrar.

Više od 20 izlagača savremene poljoprivredne mehanizacije prikazalo je najnovije mašine, a posetioci su imali priliku i da vide kako pojedine mašine rade. Generalni sponzor manifestacije je Banca Intesa, a pokrovitelj Grad Subotica.

Manifestaciju je pratio izbor za miss etno devojku, gde je za najlepšu izabrana Ksenija Benčik. Pored toga, posetioci su mogli i da iskoriste priliku i pogledaju manifestaciju iz ptičije perspektive, jer je bio organizovan i let jedrilicom. Organizatori su prodavali majice sa motivima manifestacije, a sav prihod od te prodaje biće namenjen mališanima "Kolevke".

 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.