Komentara: 0
Pregleda: 1577

Subotici odobrena 102 projekta

22.12.2010. u 00:30h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Subotici je do sada zavr&scaron;eno 10 velikih projekata finansiranih sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja, a izvođačima radova isplaćeno blizu 1,7 milijardi dinara, izjavio je danas u Subotici zamenik direktora Fonda Imre Kern. Po njegovim rečima, najveće pote&scaron;koće u realizaciji projekata je nespremnost dokumentacije ili relativno slabo pripremljeni projekti. Vetar u leđa realizaciji ovih projekata, prema Kernovoj tvrdnji, predstavljaće sprovođenje Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize, kao i kreditna linija za izvođače radova preko AIK banke.</p>
Subotici odobrena 102 projekta

Do sada su Subotici odobrena 102 projekata u vrednosti od 4,15 milijardi dinara. Od toga je u fazi realizacije 56 projekata. Do sada je plaćeno ili će biti plaćeno do kraja ove godine blizu 1,7 milijardi dinara. Najznačajniji završeni projekti su: Izgradnja i rekonstrukcija više od 100 lokalnih puteva; Rekonstrukcija objekta Lifka; Dogradnja Medicinske škole; Izgradnja fiskulturne sale u srednjoj školi Ivan Sarić; Izgradnja kolektora 4. u ulici Braće Radić; Rešenje problema grejanja stanovništva putem daljinskog grejanja; Adaptacija zgrade za potrebe Gradskog muzeja; Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u nekoliko mesnih zajednica, uključujućii i kompletnu vodovodnu mrežu u Bikovu; Nabavka CT aparata za bolnicu; Izgradnja gasovoda u MZ Zorka i Kelebija. Najznačajniji projekti čija realizacija je u toku su Rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Subotici; Izgradnja SRC Dudova šuma; Izgradnja gasovoda od Žednika do Bajmoka.

Kako je istakao zamenik direktota Fonda za kapitalna ulaganja, najveće poteškoće u realizaciji projekata je nespremnost dokumentacije ili relativno slabo pripremljeni projekti. Ovakva situacija prouzrokuje kašnjenje i veće troškove u realizaciji projekata. Fond je bio spreman da obradi i da realizuje i više projekata, međutim ekonomska situacija zemlje nije dala mogućnosti za brže finansiranje odobrenih i za realizaciju pripremljenih projekata. Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize obezbeđeno je za grad Suboticu više od 600 miliona dinara. Ovim sredstvima će biti završeni zatvoreni bazeni u Dudovoj šumi, kao i rekonstrukcija Dečjeg pozorišta. Zbog poteškoća u finansiranju projekata u tekućoj godini, poslednjih mesec dana obezbeđena je i kreditna linija za izvođače radova preko AIK banke od blizu 1,9 milijardi dinara, čime je obezbeđena likvidnost za više od 20 izvođača. Među ostalima, i za subotičke firme kao što su Vojput, Yumol - uključujući i neplaćene i nesporne obaveze za projekat rekonstrukcije Narodnog pozorišta.

U proteklom periodu odlukama Upravnog Odbora Fonda odobreno je finansiranje 1468 projekata vrednosti 68,77 milijardi dinara. Do sada započeta ili završena realizacija 964 projekata u ukupnom iznosu od 52,17 milijardi dinara, a isplaćeno izvođačima ukupno 36 milijardi dinara. Od subotičkih građevinski firmi poslove su dobili Vojput, Komgrad, Yumol, Ekspres servis, Javornik, Razvoj Janić, Merit sistem, Rov, SMB gradnja, PBG inžinjering, Monolitgradnja, Terax, Cim gas, Baupartner, DTD Severna Bačka, kao i desetak projektantskih kuća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1577
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.