Komentara: 8
Pregleda: 6114

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“

29.05.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Ako neko sa dve godine samo nauči da čita, kao što je to bio slučaj sa našim sugrađaninom Andrejem Jakovljevićem, onda se on sa pravom može nazvati čudom od deteta. Genijalni dečak izrastao je u vrsnog stručnjaka u IT svetu, jednog od najboljih studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji dok čeka stipendiju, kako bi nastavio studije na nekom od prestižnih evropskih univerziteta, radi u „Fejsbukovom“ sedištu u Londonu.
Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“

Da je njihovo dete nadprosečno Andrejevi roditelji su shvatili kada je tako mali sam naučio da čita a prva knjiga koju je pročitao bila je „Čarli i fabrika čokolade“. Zatražili su pomoć našeg velikog stručnjaka dr Svetomira Bojanina koji je utvrdio da je u pitanju jedno izuzetno nadareno, genijalno dete i Andrej je bio prvi đak u subotičkim školama koji je nastavu pohađao po IOP 3 programu u OŠ „Sonja Marinković“. Školovanje je potom nastavio u Matematičkoj gimnaziji, a onda i na Elektrotehničkom fakultetu, smer softersko inžinjerstvo.

- U Matematičkoj gimnaziji sam pohađao takozvano „specijalno odeljenje“ gde smo se pripremali za takmičenje iz matematike, fizike i programiranja. Imali smo mentorsku nastavu, tako da smo jednom nedeljno imali individualni rad sa profesorima. To mi je mnogo pomoglo u studijama, tako da sam zadnje tri godine proglašen za najboljeg studenta softverskog inžinjerstva sa prosekom 10 – priča nam Andrej, ali ne da bi se hvalio nego tako kao da je to nešto uobičajeno.  – Sada se pripremam za master. Primljen sam na Kembridž, u Cirih, Nemačku i Kopenhagen, prijavio sam se za stipendije pa ću videti gde ću nastaviti studije. Jer sve to puno košta i sve moram da uzmem u obzir kada budem birao postdiplomske studije, jer bez stipendije neću moći.

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“

Pre dve godine odradio je praksu u „Microsoft-u“ u Beogradu, prošle godine na studentskoj praksi u Hjustonu, gde se bavio velikim paralelnim sistemima, sada je primljen na praksu u „Fejsbuk“ u Londonu, a  inače je i jedan od koordinatora u Petnici.

- Sebe vidim da radim praktične stvari, da napravim nešto što će se koristiti. Volim da vidim produkt svog rada. Zato sam se i odlučio za softversko inžinjerstvo – dodaje Andrej. – Programiranje sam počeo da radim još u šestom razredu, kada sam uzeo prvu nagradu na državnom takmičenju. Do sada je to bilo praktično programiranje, a sada je to praktično stvaranje aplikacija i programa. Ne mogu da kažem da je teško, ali oduzima mnogo vremena.

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“

Fakultetu se posvećujem kao svakom drugom poslu, osam sati dnevno efektivnog rada.

Posvećenost učenju, ali i svemu što radi u životu, dovela je do svih desetki u indeksu jednog od najzahtevnijih fakulteta.

- Ako je nešto potrebno za to, onda je to mnogo rada i malo sreće. Nemamo puno usmenih ispita, već samo pismeni i ne razlikuje se puno od srednje škole. Nema treme od susreta, odgovaranja, pisanja koncepta. Greške se dešavaju, one se i podrazumevaju, ali zato ne učimo da ne pravimo greške nego da ih brzo otkrijemo i popravimo. Tako je i u životu – objašnjava vredni mladić.

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“Druga Andrejeva ljubav je književnost, naročito naučna fantastika. Koliko voli da čita svedoči prepuna polica pročitanih knjiga, ali i priče roditelja da su morali da ga ograniče na čitanje samo jedne knjige dnevno. Roditeljima je to sve bilo veliki izazov, zato su i tražili pomoć, jer im je bilo važno da se normalno razvija i da odraste sa svojim vršnjacima i da ta njegova genijalnost bude normalnost.

- Uživam i u čitanju i u pisanju. Sviram i gitaru i autor sam teksta himne Matematičke gimnazije i OŠ „Sonja Marinković“. To je za dušu u slobodno vreme – priča nam skromni i nesvakidašnji mladić.

Subotičanin Andrej Jakovljević – od genijalnog deteta do prakse u „Fejsbuku“Andrej je stipendista Fonda za nadarene učenike Ministarstva prosvete i sem toga više nijednu stipendiju i pomoć ne dobija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6114
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.