• Pregleda: 1265

Subotičanima predstavljena knjiga o Patrijarhu srpskom Pavlu

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, u četvrtak je održana promocija knjige „Patrijarh Pavle - Svetac kojeg smo poznavali“ poznatog novinara, publiciste i književnika Đorđa Randelja. Ovo delo predstavlja neku vrstu dnevnika poznanstva, događaja i razgovora, između autora i patrijarha.
Subotičanima predstavljena knjiga o Patrijarhu srpskom Pavlu

Posle smrti patrijarha Pavla, 44-og poglavara na tronu Svetog Save i šestog patrijarha jedinstvene Srpske pravoslavne crkve, Đorđe Randelj napisao je knjigu o neverovatnom i jedinstvenom životu čoveka, koji je, kako objašnjava, u najgorih 20 godina novije srpske istorije spasao obraz i dušu srpskom narodu.

- On je nama toliko pomogao tih godina, ne da dobijemo građanske ratove, jer u ratu nema pobednika, u ratovima svi gube. Neko gubi sestru, neko brata, neko decu, neko roditelje, a svi zajedno gubimo ono najvažnije, a to je vreme. Dane koji su nam dati da na ovoj zemlji provredemo. Gubimo dane, mesece, godine, decenije, a on nam je dao da sačuvamo obraz i da izađemo uspravni pred lice Boga - kazao je Randelj. 

Napisana u stilu neposrednog novinarskog izraza, ova knjiga o izuzetnoj ličnost koja je u istoriji ostavila neizbrisiv trag, doživela je četiri izdanja i nedavno je, po zapovesti novog patrijarha srpskog Irineja, prevedena i na engleski jezik.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

5
Istina... Odgovori
Relativizacija srpske tragedije pod Crkvom "pravoslavnom" i komunistima ateistima. Samoabolicija i samopranje savesti za nastavak sprovodjena istog. Patrijarh Pavle, velika smetnja i prepreka, jedva su docekali da sklopi oci, da konacno izadju na svetlo dana.
ffilozoff
Srbi budimo ljudi-Pavle !!! Treba da bude svetac !!!
Subotica Odgovori
Veliki čovek, skroman, a dostojanstven. Svojim rečima i delima bio je oličenje mudrosti i dobrote.Srećni smo mi koji smo živeli u njegovo vreme.
Još malo Odgovori
,, Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi."Patrijarh Pavle
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
Један од ретких који је у најтежим временима остао ЧОВЕК!
Погледајте само садашњег патријарха и биће вам јасно колико је то ТЕШКО!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.