Komentara: 2
Pregleda: 3066

Subotičani savesni dobrovoljni davaoci krvi

08.12.2013. u 14:26h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, Subotica, zahvaljujući visokoj svesti dobrovoljnih davalaca krvi, nema problema sa zalihama, rečeno je Tanjugu u transfuziološkom odeljenju Opšte bolnice u Subotici.
Subotičani savesni dobrovoljni davaoci krvi

Dovoljne količine se obezbeđuju kontinuiranim akcijama dobrovoljnog davalaštva na terenu, kao i dolaskom davalaca u odeljenje za transfuziju, a "generacijski kontinuitet" obezbeđuje se edukacijom najmlađih.

Jedna od takvih tradicionalnih akcija je i "Humani Božić" koja je održana juče u prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici.

Kako je Tanjugu izjavila transfuziolog Dora Marković, specifičnost ove akcije ogleda se i u tome što na nju dobrovoljni davaoci dovode i svoju decu, koja mogu se uvere da davanje krvi nije "ništa strašno", ali i da se zabave, jer im je priređen program u kome učestvuje i Deda Mraz. "Nikad nije rano početi sa edukacijom dece, da oni vide da je to jedan sasvim normalan način života, da roditelji, babe, dede, dolaze na davanje krvi, da je dobro raspoloženje, jer niko ne plače i svi su nasmejani. Njima će to ući u svest i kada dođu u to doba kada mogu dati krv, sigurno će ići stopama svojih roditelja", rekla je Markovićeva.

Ona je podsetila da se "Humani Božić" organizuje u saradnji sa Crvenim krstom svake prve subote u decembru, a akciji se ove godine odazvalo više desetina dobrovoljnih davalaca.

"Naši sugrađani su jako savesni i predstavljaju naše dobre saradnike, jer se odazivaju pozivima na akcije, ali i dolaze na Odeljenje, tako da je naša služba veoma zadovoljna, jer, zahvaljujući njima - mi obezbeđujemo Opštu bolnicu dovoljnom količinom i nemamo nedostataka krvi", rekla je Markovićeva Tanjugu.

Na ovaj način lane je prikupljeno oko 9.000 jedinica krvi, a ta norma biće ispunjena i ove godine.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3066
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

transfuziologija opšta bolnica

humani božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.