Komentara: 24
Pregleda: 4343

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

24.11.2021. u 12:33h
Izvor: Subotica.com
Uspostavljanje gradskog kulturnog centra, izgradnja gradske kuglane i parkinga za bicikle, besplatna obuka plivanja za osnovce i predškolce, samo su neki od projekata koje su Subotičani tokom anketnog perioda predložili lokalnoj samoupravi da se uvrste u nacrt budžeta za 2022. godinu i finansiraju iz gradske kase.
Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

Apsolutni prioriteti Subotičana, bilo da žive u gradskim ili prigradskim mesnim zajednicama, bili su projekti unapređenja komunalne infrastrukture, odnosno uvođenja vodovoda i kanalizacije, gasifikacije domaćinstava, asfaltiranja ulica, izgradnje biciklističkih staza i parking mesta, te postavljanja javne rasvete i većeg broja kontejnera za odlaganje otpada.

Mnogi građani iz prigradskih naselja predložili su izgradnju novih vrtića ili proširivanje kapaciteta postojećih, uz uvođenje celodnevnog boravka za decu, kao i obnovu ili izgradnju dečijih igrališta u svojim naseljima.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

Više sadržaja za decu, ali i kapaciteta za čuvanje

Kada je reč o pojedinačnim željama, Bajmočani su predložili da se izradi projekat za adaptaciju Sportskog centra u ovom naselju, navodeći da bi ponovnim funkcionisanjem ovog objekta društveni život u selu bio bogatiji.

Meštani Đurđina predložili su, između ostalog, projekat otvaranja pekare u želji da svakog dana imaju vruć hleb i peciva, a zatražili su i bakomat radi lakšeg obavljanja transakcija. Bankomat su zatražili i meštani Kelebije, ali i osposobljavanje i uređenje izletišta Majdan.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžetaTavankućani su bili najaktivni, predloživši više od 70 projekata, pretežno komunalnih i onih za poboljšanje zdravstvenih usluga u naselju, a posebno se izdvojio predlog angažovanja drona za nadzor javnih površina, kako bi se uspostavila bolja kontrola nepropisnog odlaganja otpada i stvaranja divljih deponija.

Od projekata koji su pristigli u Gradsku kuću, posebno su izdvojio projekat uspostavljanja gradskog kulturnog centra u zgradi Doma vojske, koji bi, pod određenim okolnostima, bio dodeljen na korišćenje mladim stvaraocima, umetnicima i organizacijama čija delatnost zalazi u oblast umetnosti i kulturnog stvaralaštva, kao i svim građanima kojima je bliska tema kulture i umetnosti. Predlog je da pomenuti prostor bude dodeljen privremeno, do donošenja konačne odluke o renoviranju zgrade.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

Objekat "zvrlji" prazan više od 10 godina

Predložena je i izgradnja nove kuglane, koja bi okupljala ekipe iz svih gradskih i prigradskih naselja. Nekoliko roditelja predložilo je projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima, koja nisu uspela da se upišu u državnu predškolsku ustanovu.

Izneta je i ideja da se napravi parking za bicikle u gradu, koji bio bi zaštićen "kavezom", odnosno ograđen i pokriven tako da bicikle ne kisnu. Predloženo je da parking radi 24/7, kako bi se i noću mogli ostavljati/uzimati bicikli, a da se za korišćenje ove usluge naprave kartice sa kojima bi samo oni koji ih poseduju mogli da uđu u "kavez", dok bi naplata bila moguća kroz godišnju, periodičnu ili dnevna kartu.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

Gde sa biciklima?

Predložena je i nabavka reciklomata u koji bi se ubacivale plastične i staklene flaše, limenke i tetra pak ambalaže, a zauzvrat dobijao novac koja bi mogao da se koristiti u određene svrhe. Posebno pohvaljen projekat je onaj koji se odnosio na besplatnu obuku plivanja za sve osnovce i predškolce.

Grad Subotica je ove godine po prvi put sproveo proces participativnog budžetiranja, koji podrazumeva uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju novca prikupljenog kroz poreze i druge javne prihode. Tim povodom, građani su anketirani od 7. do 30. septembra u svim mesnim zajednicama, kao i u Uslužnom centru Gradske kuće, a predloge svojih projekta mogli su poslati i u elektronskoj formi.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžetaSubotičani su predložili ukupno 250 projekata, a kako objašnjavaju iz Sekretarijata za finansije, cilj uključivanja građana u kreiranje budžeta bio je prikupljanje informacija o potrebama lokalnih zajednica, te sprovođenje istih shodno strategijama razvoja grada i unapređenja usluga koje se pružaju građanima. 

- S obzirom na to da se ovakav vid budžetiranja, na ovaj način, sprovodi po prvi put u Subotici, možemo oceniti da je interesovanje bilo značajno i da je za očekivati da će u narednom periodu biti još intenzivnije. Pogotovo kada građani vide da se dobro predloženi projekat i ostvari - objasnili su nam iz Sekretarijata za finansije, dodajući da će prioritetni biti komunalni projekti. - Kriterijumi kojima će se Grad voditi prilikom izbora i ocenjivanja projekata su strategija razvoja grada i akcioni planovi po oblastima unapređenja osnovnih funkcija budžeta, a u skladu sa prioritetima i raspoloživim finansijskim sredstvima gradskog budžeta. Prioriteti su, svakako, unapređenje komunalne infrastrukture (kanalizacija, vodovod, održavanje puteva i ulica) i aktivnosti na zaštiti i unapređenju životne sredine.

Subotičani predložili ukupno 250 projekata za finansiranje iz budžeta

Problem parkiranja - izgradnja podzemnih garaža

O uvrštenim projektima u nacrt budžeta grada za 2022. godinu građani će biti obavešteni putem sajta Grada Subotice i prilikom organizovanja javne rasprave o budžetu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 4343

Povezana vest

Povezane teme

projekti

projektno finansiranje

sekretarijat za finansije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.