Komentara: 20
Pregleda: 9589

Subotičani odneli štafetu "drugu Titu"

25.05.2017. u 18:04h
Izvor: RTV
Subotičani su nekadašnji Dan mladosti obeležili u Beogradu. Njih desetak je posetilo Kuću cveća i odnelo tradicionalnu štafetu.
Subotičani odneli štafetu "drugu Titu"

U samom gradu nije bilo manifestacija, ali ima onih koji smatraju da itekako postoji razlog da se ovaj dan i dalje slavi.

Za razliku od druga Lenjina, koji je naziv svog parka "prepustio" arhitekti Ferencu Rajhlu, ili druga Engelsa, čija ulica sada nosi ime Matije Korvina, drug Tito u Subotici i dalje ima svoje ime na tablama. Ne ulice. Već cele aleje. Subotica je grad u kome se poštovaoci lika i dela "najvećeg sina naroda i narodnosti Jugoslavije" okupljaju kako bi obeležili njegov rođendan.

Nakon proslave prošlog vikenda, njih desetak je danas posetilo Titov grob i odnelo štafetu mladosti.

Komunisti Subotice, baštinari Titovog nasleđa, smatraju da nekadašnji Dan mladosti treba slaviti, ne toliko zbog Tita, koliko zbog samih mladih.

- Danas nema te otvorene perspektive čim toliko mladih stručnih ljudi odlazi. Po nama, niko nema pravo da kaže da je u Srbiji dobro dok taj proces traje - poručio je Mikloš Nađ Olajoš, lider Komunista Subotice.

Titovu tradiciju baštine i nekadašnji borci i njihovi naslednici koji i dalje organizuju literarne konkurse namenjene mladima.

- Trudićemo se i dalje da organizujemo, da ih upoznajemo sa istorijom svoga naroda, kako bi se deca obrazovala i znala ko je bio na kojoj strani - dodaje Nikola Ivošević, sekretar SUBNOR-a Subotice.

Iako su Titove slike odavno skinute sa zidova u školama, njegovo ime i nasleđe i dalje je u istorijskim udžbenicima. Iako ne znaju kad mu je bio rođendan, mlade zanima kako je i zašto proslavljan.

- Uglavnom se interesuju, pogotovo u starijim razredima, kada dostižu određenu psihofizičku zrelost i shvataju, imaju poimanje o sadašnjosti, itekako se interesuju. Zanima ih - primećuje Eva Tatić, profesorka istorije.

Možda nema sletova u slavu Tita i mladih, ali u duhu kapitalizma u kojem živimo mnogi tu ikonografiju koriste za promociju svojih proizvoda.

Ko zna, možda Tito postane "trejd-mark" svih zemalja bivše Jugoslavije koje će, kao u sukcesiji, deliti zaradu od čoveka za kojeg bi mnogi voleli da je najstariji na svetu i da danas slavi svoj 125. rođendan.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 9589
Povezane teme

dan mladosti

mikloš nađ olajoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.