Komentara: 33
Pregleda: 8838

Subotičani izgubili svoje brendove

20.12.2012. u 10:23h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Subotičani su, nažalost, navikli da žive s činjenicom da je privreda u njihovom gradu uništena i da su zauvek nestali veliki industrijski giganti među kojima su najpopularniji i najprepoznatljiviji bili „29. novembar", „Sever", „Subotičanka", „Peščara", „Partizan" i mnoge druge fabrike.
Subotičani izgubili svoje brendove

Trenutno nijedno preduzeće ne proizvodi artikle koji bi mogli da budu subotički brend, odnosno, čak i oni koji imaju univerzalnu i dobru proizvodnju nemaju dovoljno kapaciteta da iznesu na tršište robu kao što su nekad bili subotički „Pelinkovac", nadaleko poznata Ljutovačka rakija, gotova jela i razne mesne prerađevine, bicikle i drugo.

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica misle da je otvaranje granica prema Evropskoj Uniji omogućilo da u našu zemlju ulazi roba koja nije uvek kvalitetnija od domaće, ali je jeftinijija zbog čega su inicijative o zaštiti domaće proizvodnje dobrodošle. Predstavnici RPK objašnjavaju da za brendirani proizvod treba entuzijazam, upornost, saradnja, dobar marketing i novac. Previše je administrativnih barijera od lokalnog do republičkog nivoa koje sputavaju proizvođače. Od prosečnosti do kvaliteta treba selekcija i klasteri. Njihov predlog je da se treba pozabaviti se feketićkom višnjom i proizvodima od nje. Od nje se prave sokovi, džemovi, rakije, vina. Subotičani ne bi smeli da odustaju ni od vina sa peska, mangulice i proizvodnje mleka i voća i određenih vrste univerzalnih žitarica.

Subotičani izgubili svoje brendove

U metalskoj i elektro oblasti privrednici tvrde da bi pokretna mašina za prodaju sladoleda na solarni pogon braće Grabarević mogla da bude subotički brend. Subotica bi trebala da nastavi i put lidera u organskoj proizvodnji.

Sindikalci krah subotičke privrede vide kao posledicu zakona o privatizaciji, u nepromišljenosti političara kada je u pitanju opstanak fabrika. U Samostalnom savezu sindikata kažu da je trebalo voditi računa o ljudima i fabrikama, jer priroda nam je dala sve preduslove da proizvodimo brendove u oblasti poljoprivrede i voćarstva. Treba udruživati proizvođače, ali lokalna samouprava i država moraju obezbediti fond za podsticanje i pomoć stručnjaka. Naši brendovi bi mogli da budu džemovi, kompoti i rakije od dunje, kruške i drugog voća, predlaže Milan Popović, predsednik SSS.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 8838
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.