Komentara: 6
Pregleda: 6906

Suboticagas investira 15 miliona dinara u gasnu mrežu

24.06.2016. u 12:21h
Izvor: Subotičke novine
U okviru veoma ambicioznog Investicionog plana za ovu godinu, JKP "Suboticagas" realizuje postavljanje gasovoda, najdužeg tokom poslednjih pet, šest godina, na lokaciji od Subotice do južne strane Palića • Investicija je vredna preko 15 miliona dinara
Suboticagas investira 15 miliona dinara u gasnu mrežu

JKP Suboticagas realizuje najveću investiciju u Gradu tokom poslednjih godina, vrednu preko 15 miliona dinara, a obezbeđena je iz sopstvenih sredstava preduzeća. Pre zimske grejne sezone, na relaciji od preko osam kilometara biće postavljeni gasovodi koji će osavremeniti sva domaćinstva i objekte u pogledu mogućnosti da koriste gasni energent, što je povod razgovoru sa direktorom JKP Suboticagasa Draganom Božinovićem.

- Čitava investicija vredna je preko 15 miliona dinara, a realizuje je JKP Suboticagas sopstvenim sredstvima. Na taj način rešavaju se dve veoma važne stvari, prvo, svi potencijalni potrošači koji su tražili da u okviru besplatnog priključka ili kao mali poslovni potrošači dobiju gasnu infrastrukturu, rešiće svoj problem na taj način da će već u predstojećoj zimskoj sezoni imati gas. S druge strane, na južnoj strani Palića, gde se očekuje realizacija Master plana sa veoma bogatim sadržajima, izgradnja hotela, restorana i bazena, gasni energent će ih praktično čekati na pragu, pa neće morati da imaju dilemu koji energent da koriste. To praktično znači da Subotica investira u blisku budućnost, a JKP Suboticagas ima veoma velike investicione zamahe i to radi za buduću korist i buduće generacije, kaže Dragan Božinović, direktor JKP Suboticagasa.

- Finansiranje je potpuno predviđeno sopstvenim sredstvima, a poslovi su predviđeni na relaciji od 10 kilometara, dok će ove godine biti realizovano 8 kilometara.  Planirano je da se posao završi za dva meseca, što znači da se nećemo ni približiti grejnoj sezoni, kada je mnogo komplikovanije raditi ovakve investicije, kada je gas pod punim pritiskom za sve korisnike. Izvođači radova su izabrani putem javne nabavke, a građevinske radove radi firma "Terex" iz Subotice, dok je mašinske radove preuzeo "Kabel" projekt iz Novog Sada, kaže Božinović.

Direktor JKP Suboticagasa ukazao je na terenu, gde su izvođači u punom zamahu posla, kako napreduju predviđeni radovi.  Svakih 15 minuta iskopa se četiri metra kanala za polaganje cevi, na dubini od 1,2 metra.

- Ako se izuzmu početne poteškoče u pripremi za izvođenje radova, koje prate svaku ozbiljniju investiciju, može se reći da je posao u zamahu, a za firme izvođače, koje se dugo bave tim poslom, ovo je praktično rutinski posao.Kvalitet radova, pored nadzornog organa, kontrolišemo i mi u preduzeću i čini se da neće biti nijednog velikog problema, ocenjuje Božinović.

Božinović naglašava da oko velikih investicija u Gradu ima mnogo polemike, ali je malo takvih infrastrukturnoh investicija kakva je postavljanje gasovoda na tako dugoj relaciji u Subotici i na Paliću.

- Radi se o najvećoj investiciji JKP Suboticagasa u Subotici, a kako sam čuo od izvođača radova, to je i najveća subotička investicija javnih preduzeća poslednjih godina.  Važno je da je čitavo ulaganje za dobrobit Grada i građana Subotice koji će imati infrastrukturno opremljene mogućnosti da koriste gas kao energent, što će svakako da unapredi i lokaciju na kojoj žive i komfor u svim tim domaćinstvima bilo da imaju kuće, stanove ili vikendice na toj relaciji. Inače, izvođači radova koje smo angažovali, veoma su konkurentni na tržištu svojim ponudama. Svake godine cene izvođenja radova su im relane, čak smanjene, što je rezultat žestoke konkurencije i borbe da dobiju posao. Iste kriterijume imaće i JKP Suboticagas kod naredne investicije, vezane za priključke, nastavke i produžetke izgradnje gasne distributivne mreže, objašnjava Božinović.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6906

Povezane vesti

Povezane teme

suboticagas

dragan božinović

radovi na gasovodnoj mreži

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.