Komentara: 2
Pregleda: 3575

Subotica se pošumljava po planu

09.09.2011. u 15:37h
Izvor: RTV Yueco
Subotica se pošumljava po planu

Subotica je grad koji je obezbedio najviše zemljišta u akciji pošumljavanja Vojvodine. Do sada je pošumljeno 240 hektara i u planu je da se još na površini od 200 hektara podigne nova šuma. Reč je jednoj od najvećih akcija planskog pošumljavanja još od vremena Marije Terezije koja je pre više od 3 i po veka zajedno sa stanovnicima Subotice planski zasadila prve šume.

Radovi na pošumljavanju Subotice teku po planu. Na lokalitetu Žednik pošumljeno je 30 hektara površine sadnicama topole, vrbe i jove. U okviru programa pošumljavanja poljoprivredno zemljište je preimenovano u zemljište za sadnju šuma. U Čistoći kažu da se bore sa korovom i da nije isto podizati šumu na poljoprivrednom zemljištu i prostorom predviđenom za pošumljavanje.

Šuma je zasađena i na lokalitetu Đurđin.Sađene su sadnice sibirskog bresta, zatim iz semeništa i rasada. U Čistoći objašnjavaju da je reč o sadnicama sibirskog bresta, jasena i hrasta lužnjaka od 20 centimetara do 1 metra visine. Na prvi pogled površina je zakorovljena, ali zahvaljujući divljem sirku sadnice su se dobro primile i lepo napreduju ističu u Čistoći.

Čistoća je dobila od grada na 10 godina na korišćenje prostor u Đurđinu. U obavezi da je da podigne i održava sadnice na navedenom prostoru po pravilima preduzeća “Vojodina šume” i nakon toga da im i preda podignutu šumu. U Vojvodini na površini od 140.379 hektara proizvede se preko 600.000 kubnih metara drveta. Pošumljenost Vojvodine iznosi nešto više od 6 osto s tim da se planira da se poveća na 12 odsto osnivanjem preko 100.000 novih šuma, a Subotica je istaknuta kao dobar primer, jer je obezbedila najviše zemljišta za podizanje šuma.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3575
Povezane teme

pošumljavanje subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.