Komentara: 38
Pregleda: 5478
Foto

Subotica proslavlja Spasovdan

25.05.2023. u 15:45h
Izvor: Subotica.com
Svetom liturgijom i svečanom litijom kroz grad danas je obeležen Spasovdan, slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg i slava Grada Subotice.
Subotica proslavlja Spasovdan

Kako tradicija nalaže, posle litijskog ophoda oko hrama, blagoslovljeno je žito, koje je potom podeljeno mnogobrojnim vernicima svih generacija.

Subotičani, predvođeni sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnikom Stevanom Bakićem i gradskim funkcionerima, prošli su centralnim gradskim ulicama - od hrama do Gradske kuće, zatim korzoom do zgrade "Jadran" pa ulicom Đure Đakovića nazad do hrama. Ove godine imali su priliku i da celivaju mošti Svetih mučenika Jasenovačkih.

- Prošli smo kroz ulice našega grada, prizvali blagoslov Božiji na sve žitelje, osveštali prostor. Ovo je za nas veliki događaj jer danas proslavljamo Sveto vaznesenje Gospodnje, Spasovdan kako se kaže u narodu. Posle Božića i Vaskrsa najznačajniji praznik je slava hrama - ističe protonamesnik Ivan Spasevski, starešina Svetovaznesenjskog hrama. – Ove godine proslavljamo veliki jbilej, tri veka od izgradnje hrama. U ovom svetom hramu 300 godina se proslavlja ime Božije, svo ovo vreme bio je temelj, snaga i utočište naroda, i sa velikom zahvalnošću i radošću možemo reći da je naš hram najstarije hrišćansko zdanje u Subotici. Kažem sa zahvalnošću jer su nam to u amenet ostavili naši preci koji su ovaj hram gradili i obnavljali, a gradeći hram oni su i sebe ugradili i nama ostavili u zapovest da se i mi trudimo da ovaj hram blista u najlepšem sjaju. Svim vernicima poručujem da dođu u hram, on je mesto susreta sa živim Bogom i jedni sa drugima, mesto gde nebo silazi na zemlji i zemlja uznosi na nebo, da se ovde radujemo zajedno i dočekujemo praznike. Pored bogosluženja, imamo I druge brojne aktivnosti, kako za najmlađe tako i za starije i svi su dobrodošli.

U  hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg od 18 časova biće upriličeno večernje bogosluženje sa rezanjem slavskog kolača. Od 19 časova u porti hrama održaće se centralna svečanost u okviru koje će nastupiti dečji crkveni horovi "Venac" iz Alekse Šantića i "Emanuil" iz Subotice, Jana Stevanović učenica subotičke Gimnazije "Svetozar Marković", đaci Muzičke škole sa odseka za tradicionalno pevanje, kao i članovi KUD "Mladost" iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 dan
Komentara: 38
Pregleda: 5478
Povezane teme

spasovdan

spasovdanske svečanosti

litija kroz grad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.