• Pregleda: 3405

Subotica prednjači u zapošljavanju invalida

U prethodne tri godine od kako je donet zakon o zapošljavanju invalida Subotica prednjači u njihovom zapošljavanju, jer je u tom periodu zaposleno oko 280 invalida, rečeno je na tribini savetovanja u vezi zapošljavanja invalida. Osim potpredsednika Saveza invalida rada Srbije, na tribini u Subotici, učestvovao je i član izvršnog odbora Saveza invalida rada Vojvodine.
Subotica prednjači u zapošljavanju invalida

Cilj tribine bio je kako unaprediti zapošljavanje invalida i pored dobrog Zakona koji omogućava mladim ljudima koji su rođeni sa invaliditetom lako zaposlenje.

U Savezu invalida Subotice ističu da bi bilo dobro kada bi svi gradovi organizovali slične tribine kao što je ova u Subotici, jer je naš Grad jedan on vodećih u Srbiji, bar kada je reč o zapošljavanju invalida. Osim samog zapošljavanja, prema rečima predsednika Saveza invalida u Subotici Stanka Nimčevića, Subotica ima i solidnu infrastrukturu koja omogućava lakše kretanje invalida kroz grad.

Zakon o zapošljavanju invalida je donet 2010. godine, a na tribi se između ostalog raspravljalo o tome, koliko se on zaista primenjuje.

Od početka godine prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa 30. septembrom ove godine, zaposlena je 91 osoba sa invaliditetom, od toga 31 žena.
Od primene novog zakona koji predviđa obavezu da poslodavci imaju zaposlenu jednu osobu sa invalitetom, ako broj zaposlenih prelazi 20, primećuje se pozitivan trend u zapošljavanju ovih lica.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

8
Vesko Odgovori
Daj Boze da je tako.Uvek je lepo cuti kada se neko zaposli.Dosta smo se naslusali i doziveli otkaza
na poslu,od strane raznih biznismena koja su na rzinu pokupovali nasa preduzeca.
albatros Odgovori
čije su imali stranačke članske karte,ti koji su se zaposlili???
Antiprotivan Odgovori
Cim cujem da Subotica prednjaci u necemu, muka mi je! A verujem da je muka i invalidima!
h_d Odgovori
Ma, da. Baš je podignuta svest potencijalnih poslodavaca da zapošljavaju invalide kada pred vratima stoji armija od 20 hiljada nezaposlenih. Ali, svaki "cigo" svog konja hvali (da ne bude zabune, ništa rasistički), tako treba opravdati rezultate tog 'udruženja' Saveza invalida.

Dajte ljudi, nemojte vređati inteligenciju građana Subotice. Nema ovde posla ni za neinvalide, ni za mlade, još teže za starije... Pa o čemu uopšte pričamo?
invalid Odgovori
Dragi "novinari" prije što napišete ovakav tekst dobro proverite stvarnost, mnogi dignu pare od NSZ za invalida i zaposle ga par meseci uz dosta maltretiranja tako da invalid sam napusti obesnog gazdu,
dok mnogi drugi iskoriste sredstva a od posla nula.
beli demon Odgovori
Da ima malo volje od strane,pogotovo finansijske inspekcije da protrese tu šupu od kancelarije gde su invalidi rada našli bi niz nepravilnosti koje se tamo dogadjaju Niko živ od članstva ne zna šta se tamo dogadja Zato mnogi i napuštaju to udruženje , jer im uzimaju pare a za uzvrat dobiju šipak. Predsednika i njegovu famili treba smeniti , napraviti nove izbore , staviti mladje koji će se redovno boriti za te ljude Medutim, teško da je to ostvarljivo s obzirom da ima nevidjenu podršku u strukturama vlasti i medju onima koji su dobili penziju na osnovu raznih mahinacija. Zbog toga se jednim delom i dogadja ono što je rekao gospodin koji se potpisao kao invalid.
Vesko Odgovori
Nemojte te se tako javni hvaliti,jer kada cuju građani Jagodine ili Inđije,bice ljubomorni na nas.
lakumity103 Odgovori
A gde se tu uklapaju Ivanisevic i Panic? Nemoguce je tako dobre rezultate ostvariti bez ove dvojice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.