• Pregleda: 1720

Subotica nabavlja protivgradnu zaštitu

Kako bi se pripremila za predstojeću sezonu, Gradska uprava raspisala je javnu nabavku protivgradnih raketa. Nabaviće se rakete koje rasipaju srebro-jodid u domenu do 6.100 metara visine i rakete koje imaju nešto jači domet, te dostižu visinu do 7.900 metara.
Subotica nabavlja protivgradnu zaštitu

S obzirom na to da teritoriju Grada Subotice čini gotovo 90.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojem se stanovništvo pretežno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom i voćarstvom, grad predstavlja jednog od najvećih prirodnih neprijatelja koji nanosi materijalnu štetu, kako na usevima, tako i na objektima i mehanizaciji.

Grada se obično javlja u toploj polovini godine, najčešće u periodu od maja do jula. Iako padanje traje kratko, obično od 5 do 10 minuta, grad može da izazove veliku štetu jer je sačinjen od zrna leda sfernog ili nepravilnog oblika. Zbog toga se oblaci zasejavaju srebro jodidom, odnosno ubacuju se dodatna jezgra kristalizacije s ciljem da se stvori što više manjih zrna grada, koja se mogu istopiti padajući kroz topliju atmosferu.

Kako bi se pripremila za predstojeću sezonu, Gradska uprava raspisala je javnu nabavku protivgradnih raketa, jedinog sistema za odbranu od grada koji se koristi u našoj zemlji, pored radarskih stanica za meteorološko osmatranje.

Subotica se nalazi u reonu nadležnosti radarskog centra "Bajša" i ima 23 protivgradne stanice, od čega se na osam stanica, zbog blizine međudržavne granice, koriste samo rakete dometa do 6.100 metara, dok se na ostalim stanicama mogu koristiti rakete dometa do 7.900 metara. Upravo zbog toga, javnom nabavkom obuhvaćene su rakete koje rasipaju srebro-jodid u domenu od 5.700 do 6.100 metara visine i rakete koje dostižu visinu od 7.300 do 7.900 metara.

Ponuđači imaju rok da ponudu dostave do 15. marta, dok će režim organizovane protivgradne odbrane početi mesec dana kasnije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Praskozor Odgovori
Od spoljašnjih sila se ne brani raketama, već borba počinje unutar pojedinca. Prosvetljene individue se grupišu u zajednicu koja je spremna da brani kolektivnu duhovnost civilizacije. Ta odbrana se mora odvijati pararelno u svim zemljama, to nam je jedina nada za uspeh. Protivgradne rakete su nemoćne u odbrani protiv silnog HAARP sistema za kontrolisanje vremenskih uslova. Nećemo sprečiti uspostavljanje jedne svetske vlade raketama, niti puškama. O ovome ćete moći saznati više u mojoj već najaljenoj autobiografiji "Kako su me pokrali moji". Trenutno sam u pregovorima sa najpoznatijom srpskom izdavačkom kućom, još čekam da mi odgovore na pisma.
gradjanin Odgovori
HAARP ne postoji, nego meni nije jasno zasto i od kada je to u nadleznosti grada? U slucaju da gradjanin pretrpi stetu na letinama, ko ce mu dati odstetu/pomoc, grad, pokrajina ili republika?
PSIHOLOSKINJA Odgovori
Mogli su soli posuti da ljudi ne sleću sa puteva.
stana Odgovori
Poslodavac ne zaključuje sa strelcima ugovor o radu, nego ugovor o privremeno povremenim poslovima,ne uplacuju im doprinose i rade 7 dana u nedelji ,24 sata devno pa gde to ima rba svi da tuze
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.