Komentara: 4
Pregleda: 3264

Subotica nabavlja protivgradnu zaštitu

09.03.2018. u 11:51h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se pripremila za predstojeću sezonu, Gradska uprava raspisala je javnu nabavku protivgradnih raketa. Nabaviće se rakete koje rasipaju srebro-jodid u domenu do 6.100 metara visine i rakete koje imaju nešto jači domet, te dostižu visinu do 7.900 metara.
Subotica nabavlja protivgradnu zaštitu

S obzirom na to da teritoriju Grada Subotice čini gotovo 90.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojem se stanovništvo pretežno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom i voćarstvom, grad predstavlja jednog od najvećih prirodnih neprijatelja koji nanosi materijalnu štetu, kako na usevima, tako i na objektima i mehanizaciji.

Grada se obično javlja u toploj polovini godine, najčešće u periodu od maja do jula. Iako padanje traje kratko, obično od 5 do 10 minuta, grad može da izazove veliku štetu jer je sačinjen od zrna leda sfernog ili nepravilnog oblika. Zbog toga se oblaci zasejavaju srebro jodidom, odnosno ubacuju se dodatna jezgra kristalizacije s ciljem da se stvori što više manjih zrna grada, koja se mogu istopiti padajući kroz topliju atmosferu.

Kako bi se pripremila za predstojeću sezonu, Gradska uprava raspisala je javnu nabavku protivgradnih raketa, jedinog sistema za odbranu od grada koji se koristi u našoj zemlji, pored radarskih stanica za meteorološko osmatranje.

Subotica se nalazi u reonu nadležnosti radarskog centra "Bajša" i ima 23 protivgradne stanice, od čega se na osam stanica, zbog blizine međudržavne granice, koriste samo rakete dometa do 6.100 metara, dok se na ostalim stanicama mogu koristiti rakete dometa do 7.900 metara. Upravo zbog toga, javnom nabavkom obuhvaćene su rakete koje rasipaju srebro-jodid u domenu od 5.700 do 6.100 metara visine i rakete koje dostižu visinu od 7.300 do 7.900 metara.

Ponuđači imaju rok da ponudu dostave do 15. marta, dok će režim organizovane protivgradne odbrane početi mesec dana kasnije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3264

Povezana vest

Povezane teme

protivgradna odbrana

protivgradne rakete

protivgradna zaštita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.