Komentara: 6
Pregleda: 2005

Subotica i definitivno bez gasa

08.01.2009. u 00:27h
<p>Subotica polako ostaje bez snabdevanja gasom. Kako Yu Eco saznaje od direktora Suboticagasa Grga Horvatskog, u ovom trenutku (07.01. u 22:30) pritisak na glavnoj mernoj regulacionoj stanici je jo&scaron; uvek dovoljan za rad sistema i kreće se oko 1,8 bara. Međutim, pritisak kod individualnih potro&scaron;ača je manji od potrebnog, te oni polako ostaju bez snabdevanja gasom. <br /><br /><span style="color: #800000;">Za očekivati je da će u toku noći svi potro&scaron;ači ostati bez snabdevanja.</span></p>
Subotica i definitivno bez gasa

Sinoć je na inicijativu gradonačelnika Subotice Saše Vučinića, formiran gradski tim za ublažavanje posledica energetske krize. Timom koordinira pomoćnik gradonačelnika Duško Guslov, a u timu su i predsednik Skupštine grada Jene Maglai, njegov zamenik Slavko Parać, članica gradskog veća Suzana Dulić, načelnik Severnobačkog okruga Zoran Prćić, direktor „Suboticagasa" Grgo Horvacki, direktor „Subotičke toplane" Pero Rikić i izvršni direktor Elektrodistribucije Subotica Nenad Stanković.

Gradski tim je na današnjem sastanku konstatovao da je pritisak gasa u 15 časova pao na svega 5 bara, prema predviđanjima u toku večeri doći će do potpunog prekida snabdevanja individualnih potrošača gasom. Industrijski potrošači su još juče popodne isključeni po nalogu Vlade Srbije i „Srbija gasa". U slučaju da se situacija sa snabdevanjem gasom ne popravi, „Subotica gas" će informisati individualne potrošače putem medija o merama nakom potpunog isključenja sistema.
„Subotička toplana" je gotovo u potpunosti prešla na zagrevanje kotlova mazutom i obezbediće grejanje sistema na minimalnom nivou od 18 stepeni u stanovima.
Gradski tim je odlučio da se već danas postepeno redukuje snabdevanje toplotnom energijom potrošačima u javnim ustanovama i instutucijama koje ne rade.
Elektroenegetski sistem u Subotici je stabilan, ali se na građane apeluje da štede električnu energiju jer sistem neće moći da izdrži prelazak sa gasa na grejanje na struju.
Gradski tim je odlučio da se danas redukuje javna rasveta gde god je to moguće.
Gradski tim je tokom noći i jutra kontaktirao značajne instutucije i privredne subjekte u gradu u vezi energetske krize.
„Fidelinka" je danas isporučila veće količine hleba od planirane, a u toku dana će preći na rad sa tečnim gorivima i nastaviće redovno snabdevanje građana.
„Mlekara Subotica" je obezbedila nesmetanu proizvodnju i ditribuciju svojih proizvoda i narednih dana.
Subotička bolnica ima obezbeđeno daljinsko putem „Toplane", dok su objekti „Naše radosti" pripremljeni za prelazak na tečno gorivo u objektima koji se greju na gas. Jedino „Šumice" nemaju tu mogućnost, pa od sutra neće raditi, a deca se upućuju u objekte „Ivan Goran Kovačić", „Prozivka" i „Mandarina".
Dom zdravlja priprema objekte koji se greju na gas, na prelazak na alternativna goriva.
Gradski tim traži rešenja za Gerontološki centar čiji objekat na Radijalcu je na sistemu gasnog zagrevanja.
Veliki privredni subjekti u Subotici su delom na odmoru, pojedini su u remontu postrojenja, dok neki prelaze na alternativne energente.
Gradski tim za ublažavanje posledica energetske krize apeluje na građane da prilikom aktiranja alternativnih izvora energije provere ispravnost uređaja i grejnih tela i oprezno ih koriste, kako bi se sprečili eventualni požari.
Gradski tim će i dalje pratiti situaciju sa snabdevanjem energentima i preduzimati potrebne mere za ublažavanje posledica energetske krize.

Subotica, 07.januara 2009.
Po ovlašćenju gradskog tima,
Toni Bedalov
PR

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2005
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.