Komentara: 11
Pregleda: 2335
Foto

Subotica domaćin skupa „Vozi bezbedno, poštuj pravila“

06.12.2023. u 08:24h
Izvor: Subotica.com
Subotica domaćin skupa „Vozi bezbedno, poštuj pravila“

Naš grad je juče bio domaćin stručnog skupa o bezbednosti saobraćaja „Vozi bezbedno, poštuj pravila“, koji je organizovalo Udruženje policajaca i građana „Bezbedna zajednica“.  Ovoga puta akcenat je bio na biciklistima, motociklistima i traktoristima u saobraćaju.

- Za godinu i po dana ove tri kategorije učestvovale su u 20 odsto ukupnih saobraćajnih nezgoda, a najzastupljeniji su biciklisti, koji su najčešće bili povređeni. Zbog toga je važno podizanje svesti o bezbednom učešću u saobraćaju – ističe Boban Pavlović, predsednik udruženja „Bezbedna zajednica“. – Ono što se pokazalo kao problem je da nisu dobro uočljivi a to je najčešći faktor koji dovodi do nezgoda. Zbog toga ćemo im podeliti svetla i žute prsluke, kako bi bili bezbedniji u saobraćaju.

Subotica domaćin skupa „Vozi bezbedno, poštuj pravila“Kako se moglo čuti, samo jedan odsto biciklista pogine u saobraćajnim nezodama, a ostali budu teže ili lakše povređeni. Kod motociklista postotak poginulih iznosi 12 odsto, dok se 10 odsto saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi završi smrtnim ishodom.

- Veoma je važno da se motociklisti ponašaju odgovorno, nose zaštitnu opremu, da traktoristi imaju odgovarajuću signalizaciju u saobraćaju i da se ponašaju bezbedno – poručuje Milan Srdić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Subotica domaćin skupa „Vozi bezbedno, poštuj pravila“Na osnovu podataka policije o saobraćajnim nezgodama u kojem su učestvovali biciklisti, motociklisti i traktoristi, za period od 1. januara 2022. do 1. jula 2023., na teritoriji Policijske uprave u Subotici (Grad Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš) učešće ove kategorije je 79,4 odsto. U preseku za navedeni period čak 72,7 odsto su biciklisti, 15,5 odsto motociklisti, preostalo traktoristi.

U slučajevima nezgoda u kojem učestvuju motociklisti 88 odsto se završava sa lakšim ili težim povredama, dok je 12 odsto smrtno stradalih. Sličan odnos je i kod traktorista (89,5 / 10,5).

Lokalni Savet za bezbednost saobraćaja podržava svaki vid prevencije i aktivnosti na podizanju bezbednosti saobraćaja.

Izvor: Subotica.com
Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja Stručni skup "Vozi bezbedno, poštuj pravila" iz oblasti bezbednosti saobraćaja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 3 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 2335
Povezane teme

bezbednost u saobraćaju

savet za bezbednost grada

gradski savet za bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

agencija za bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.