• Pregleda: 4096

Subotica dobija Akademiju za negovatelje

Subotica dobija Akademiju za negovatelje

U Gerontološkom centru danas je održan prvi konkstruktivni sastanak tima IPA projekta prekogranične saradnje „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru gerontološke mreže - ReGerNet”, u kome pored domaćina, Gerontološkog centra u Subotici, učestvuju i Dom za starije i nemoćne osobe iz Osijeka, Dom za stare i penzionere iz Apatina i Dom za stare i nemoćne osobe iz Đakova. 

Vrednost regionalnog projekta Srbije i Hrvatske, koji će trajati dve godine je 526.361 evra, a njegov glavni cilj je  unapređenje kvaliteta brige o starima kroz najbolju praksu partnerskih ustanova.

To će se postići investiranjem u infrastrukturu, ljudske resurse, nabavku opreme i intenzivnu razmenu stručnih znanja i iskustva u prekograničnoj oblasti.

Kako je rečeno na današnjoj konfernciji za medije, svaka ustanova ima svoj projekat koji podrazumeva otvaranje novih gerontoloških klubova, a zajednički cilj je unapređenje brige o starijima. Okosnica ovog projekta su obučeni negovatelji, te je predviđena obuka sto negovatelja, adaptirani i opremljeni objekti novoosnovanih gerontoloških klubova u Osijeku, Apatinu i Đakovu, kao i osnivanje Regionalne akademije za obuku negovatelja u Subotici.

- Radi se o tome da ćemo nastojati da poboljšamo kvalitet života starih i nemoćnih osoba, svako u svojoj ustanovi  - istakla je Branka Barna, direktorka Doma za stare i nemoćne u Đakovu.

I Srbija i Hrvatska imaju problem isti – nisku stopu nataliteta i starenje stanovništva.

- Konkretno, mi ćemo položaj starih osoba poboljšati kroz rekonstrukciju objeekta unutar ustanove i formiranja gerontološkog kluba, gde će korisnicima biti dostupne mnoge naše usluge – najavio je Vjakoslav Ćirić, direktor Doma u Osijeku.

Vodeći partner na projektu je Gerontološki centar, koji će za otvaranje Akademije za negovatelje, koja će na neki način premostiti nedostatak kadra, ali i potpunu obnovu Gerontološkog kluba Centar jedan dobiti 276.000 evra.

- To nam je značajno zbog skupljanja iskustava koje imaju kolege koje rade u Evropskoj uniji. Akademija za negovatelje obrazovaće negovatelje po standardima EU, koji su potrebni i nama i ostalim partnerima – objasnio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
andras Odgovori
Kakva crna Akademija kad sve negovateljice koje mogu beze iz ovog grada napolju.Ovaj Dzej je postao dosadan vise sa pricom o starackom domu.Stvarno si preterao,smanji gas covece.
Sretno Odgovori
Pa sretno im bilo s tim, malo će taj posao da radi za ~25.000din
Овца за шишање Odgovori
Овима из редова снс-ОВАЦА и прирепака само АКАДЕМИЈЕ на памети - неки мЛого образован кадар!
joja Odgovori
Neka neko objasno ko će moći da završi tu akademiju i dali to znači da će se posle završene akademije moći profesijalno baviti pomenutom delatnošću u privatnoj režiji.
Realan
Posle završene Akademije moći će da se slikaju sa diplomom koja ništa ne vredi.
Realan Odgovori
Akademija, drugi naziv za uzimanje novca za bezvredne sertifikate. I kave veze ima Hrvatska? Da nisu možda njihovi interesi u pitanju, kao što se sve radi na štetu Srbije.
Rudy Odgovori
Covek je stvarno preterao. Tolika zelja za eksponiranjem, neverovatno. Svake nedelje mora jednom da bude na ovom sajtu, vecinom banalne informacije i vesti. Bukvalno svake nedelje skupi 20 ili koliko vec lokalnih novinara i ista prica.
I jopet
Mozda preteruje, ali procitaj tekst jos jednom. 300.000 eura i nije tako bezvredno!?
olja
Redovno finansira novinare!!!!!
Robert Odgovori
Ovo je nuzno,o starima nece imati ko da brine.Mladi odose,a naselice se romi koji nemaju nikakve srodnicke odnose sa starima.Odgovoran i vizionarki potez rukovodstva.
Pera Odgovori
Malo grad da se grad anagzuje da Visa Tehnicka skola dobije mogucnost skolovanja i dobijanja master diplome.Da se unapredi IT sektor.
cane Odgovori
Kod Zorane nije bilo ovoliko evrica,eto razloga povratka u staro jato preuzvisenog nam Dzeja alias Ivanisevica.Opet se valjaju kamioni...avioni.
Dobronameran Odgovori
Bilo bi veoma korisno I fer prema buducim korisnicima da proverite da li polaznici vase akademije tj. buduce negovateljice imaju dosije u policiji. Izdajuci se kao dobre osobe I zrtve, "odnegovace" samo zlato, novac, dragocenosti. Oprezno.
Peznos trgovac Odgovori
A sta radi ovaj Ilija ?
Zaprska u svakoj corbi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.