Komentara: 14
Pregleda: 5151
Foto

Subotica dobija Akademiju za negovatelje

29.01.2018. u 16:03h
Izvor: Subotica.com
Subotica dobija Akademiju za negovatelje

U Gerontološkom centru danas je održan prvi konkstruktivni sastanak tima IPA projekta prekogranične saradnje „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru gerontološke mreže - ReGerNet”, u kome pored domaćina, Gerontološkog centra u Subotici, učestvuju i Dom za starije i nemoćne osobe iz Osijeka, Dom za stare i penzionere iz Apatina i Dom za stare i nemoćne osobe iz Đakova. 

Vrednost regionalnog projekta Srbije i Hrvatske, koji će trajati dve godine je 526.361 evra, a njegov glavni cilj je  unapređenje kvaliteta brige o starima kroz najbolju praksu partnerskih ustanova.

To će se postići investiranjem u infrastrukturu, ljudske resurse, nabavku opreme i intenzivnu razmenu stručnih znanja i iskustva u prekograničnoj oblasti.

Kako je rečeno na današnjoj konfernciji za medije, svaka ustanova ima svoj projekat koji podrazumeva otvaranje novih gerontoloških klubova, a zajednički cilj je unapređenje brige o starijima. Okosnica ovog projekta su obučeni negovatelji, te je predviđena obuka sto negovatelja, adaptirani i opremljeni objekti novoosnovanih gerontoloških klubova u Osijeku, Apatinu i Đakovu, kao i osnivanje Regionalne akademije za obuku negovatelja u Subotici.

Subotica dobija Akademiju za negovatelje

- Radi se o tome da ćemo nastojati da poboljšamo kvalitet života starih i nemoćnih osoba, svako u svojoj ustanovi  - istakla je Branka Barna, direktorka Doma za stare i nemoćne u Đakovu.

I Srbija i Hrvatska imaju problem isti – nisku stopu nataliteta i starenje stanovništva.

- Konkretno, mi ćemo položaj starih osoba poboljšati kroz rekonstrukciju objeekta unutar ustanove i formiranja gerontološkog kluba, gde će korisnicima biti dostupne mnoge naše usluge – najavio je Vjakoslav Ćirić, direktor Doma u Osijeku.

Vodeći partner na projektu je Gerontološki centar, koji će za otvaranje Akademije za negovatelje, koja će na neki način premostiti nedostatak kadra, ali i potpunu obnovu Gerontološkog kluba Centar jedan dobiti 276.000 evra.

- To nam je značajno zbog skupljanja iskustava koje imaju kolege koje rade u Evropskoj uniji. Akademija za negovatelje obrazovaće negovatelje po standardima EU, koji su potrebni i nama i ostalim partnerima – objasnio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

Izvor: Subotica.com
Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet" Sastanak projektnog tima "ReGerNet"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5151
Povezane teme

gerontološki subotica

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.