Komentara: 1
Pregleda: 2332

Studijska poseta Gerontološkom centru Subotica

11.04.2014. u 16:39h
Izvor: Gerontološki centar Subotica
U okviru projekta finansiranom od Evropske komisije, u koji je uključeno šest zemalja, delegacija je posetila Gerontološki centar Subotica i tom prilikom se upoznala sa načinom rada u ovoj Ustanovi.
Studijska poseta Gerontološkom centru Subotica

Oko sto ljudi koji čine delegaciju iz Italije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Albanije u petodnevnoj su poseti u Srbiji. Jedna grupa otišla je u Rumu a druga došla u Suboticu da se upozna sa funkcionisanjem Gerontološkog centra i načinima socijalne zaštite koji se ovde primenjuju. „Hoćemo da predstavimo sve ono što mi u Vojvodini u ovom trenutku nudimo kao mogućnost starim licima“- rekla je Rada Mitrović, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

U okviru posete, delegacija je imala priliku da obiđe Gerontološki klub „Centar II“, da uvidi na koji način se ovde brine o najstarijim sugrađanima, upozna se sa članovima kreativne sekcije, kao i članovima horske sekcije.

Studijska poseta Gerontološkom centru Subotica
Organizator službe Otvorena zaštita, Vesna Pajić, prezentovala je usluge koje nude Gerontološki klubovi, ali i uslugu Pomoć i nega u kući. „Svrha postojanja klubova je da se naši stariji sugrađani druže, da na jedan koristan način iskoriste svoj dan. Trudimo se da im kroz ogranizovane programe ponudimo sadržaj koji im je potreban“- rekla je Pajić i objasnila da u ovim klubovima postoji i niz usluga za članove, kao što je usluga ručka po ceni prilagođenoj niskim primanjima.

Dom „Dudova Šuma“ prezentovao je sve oblike stanovanja koji ovde postoje, pansionski tip kao i odeljenje pojačane nege. Stručni radnici objasnili na koji način funkcioniše prijem u dom, načine kategorizacije i druge formalnosti. „Postoje jednokrevetne i dvokrevetne sobe u pansionskom delu, dok u pojačanoj negi postoji i višekrevetna soba. Pojačana nega podrazumeva konstantni medicinski nadzor, sestre dežuraju a postoji i medicinska signalizacija za hitne slučajeve. Na hodnicima je video nadzor, koji je tu prventsveno zbog bezbednosti korisnika“- objasnila je vodeća sestra Jedinice pansionog tipa, Slađana Todorović.

Studijska poseta Gerontološkom centru Subotica

Delegacija iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore zadovoljna je uslovima koji postoje u Gerontološkom centru Subotica i neki od njih poželeli su da svoje treće životno doba provedu baš u Subotici.

Domaćin ovog projekta, Rada Mitrović, rekla je da je prošla poseta bila Sloveniji, a naredna je Italiji.„Cilj projekta je umrežavanje privatnog i neprofitnog sektora, potom institucija u okviru sistema, kao i umrežavanje na regionalnom nivou, razmena dobrih praksi i iskustava. Po završetku projekta biće izrađena jedna publikacija koja će sumirati sva iskustva koja smo iz seminara i poseta institucijama stekli, razmeniti neke naše posebnosti i dobre prakse koje mogu da se primene. Zajednička publikacija, koja je neka vrsta biltena, predstavljaće priručnik koji može da posluži svima koji se bave socijalnom zaštitom“.

Izvor: Gerontološki centar Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2332
Povezane teme

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.