Komentara: 4
Pregleda: 3252

Studenti VTŠ i inženjeri AMETEK-a razvijaju pametne motore

29.08.2017. u 12:17h
Izvor: RTV
Četvrta industrijska revolucija donela je svetu pametne uređaje. Deo "Industrije 4.0" su i pametni motori, koje u Subotici razvijaju studenti Više tehničke škole i inženjeri subotičkog AMETEK-a. Zajedno su razvili mašinu za zabavu, nešto između flipera i stonog fudbala.
Studenti VTŠ i inženjeri AMETEK-a razvijaju pametne motore

Cilj i igre je pobediti mašinu koja će, na osnovu svakog vašeg poteza, proračunati sledeći i potruditi se da ne uspete, dok je smisao pokazati u praksi sve prednosti "pametnih" motora, jednih od simbola četvre industrijske revolucije.

- Svaki motor ima mogućnost ubacivanja nekog softvera prema kojem će on da se ponaša. Ne mora da ima centralnu jedinicu, može samostalno da obavlja neke poslove rada i da kontroliše neke druge motore. To bi bila poenta industrije 4.0, da se decentralizuje sam industrijski proces - kaže Zoltan Dukai, koordinator razvojnog odeljenja AMETEK-a.

To znači da će pametni motor, sam i bez vas, odlučiti kada treba da podigne, a kada da spusti žaluzine na prozorima, u zavisnosti od položaja sunca, ili će ih zaštititi od jakog vetra. Pametni motori za žaluzine su samo deo palete proizvoda iz Subotice, koji se isporučuju širom sveta za ugradnju u pumpe, garaže, skladišta, parkinge, metroe.

- Pametni motor tačno zna svoju poziciju, ali i poziciju svojih parnjaka u celom sistemu, dakle drugih motora i možda i drugih fizičkih sistema, različitih mehanizama, senzora i tome slično - kaže Slobodan Anić, direktor AMETEK-a u Srbiji.

Studenti VTŠ i inženjeri AMETEK-a razvijaju pametne motore

Razvojem ovakvih motora, ovi inženjeri i studenti deo su četvrte industrije revolucije, odnosno "Industrije 4.0".

- Prva revolucija je bila sa parnom mašinom, druga je bila sa električnom strujom, treća je bila sa kompjuterima i evo četvrta sa veštačkom inteligencijom, koja ne može sama da deluje u našem fizičkom svetu, već su joj potrebni i pametni fizički uređaji. Jedan od tih pametnih fizičkih uređaja je upravo i naš motor - objašnjava Anić.

I to ne jedan, već oko 2.500 različitih motora koje u AMETEK-u u Subotici skladaju ili razvijaju. Paralelno sa razvojem motora, razvijaju i kadrove, a pomenuti studenti nakon završenog školovanja ne brinu za zaposlenje već indeks menjaju za radnu knjižicu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3252
Povezane teme

motori

Dunkermotoren Subotica

Viša tehnička škola

fabrika amatek

veštačka inteligencija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.