Komentara: 2
Pregleda: 3924

Studenti VTŠ dobitnici Mikrosoftovog prizanja na takmičenju "Imagine Cup 2014"

12.04.2014. u 10:26h
Izvor: Subotica.com
Ekipa studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice pod imenom CMOS (Coding Masters of Serbia) dobitnik je počasne nagrade-priznanja (Honorable Mentions) od strane svetski poznate kompanije "Microsoft". Studenti su ovu nagradu dobili učestvujući u izazovu "UX Challenge", koji se organizuje unutar Imagine Cup 2014 takmičenja.
Studenti VTŠ dobitnici Mikrosoftovog prizanja na takmičenju "Imagine Cup 2014"

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Mikrosoft organizuje od 2003. godine i koje okuplja više od milion studenata širom sveta.

Za ovaj izazov bilo je potrebno dostaviti detaljan tok korišćenja softvera, sveobuhvatnu informacionu arhitekturu u kojoj je razrađen korisnički interfejs, vizuelni prikaz ekrana i grafički primer izgleda gotovog softvera.

Projekat tima nosi naziv "EduSign". U pitanju je sistem koji se sastoji od desktop softvera kojim se upravlja uz pomoć Kinect senzora, mobilne aplikacije i web sajta. Sistem služi za učenje znakovnog jezika kroz niz tutorijala i mini igrica i namenjen je svakom uzrastu. Cilj projekta je da se smanji jaz koji postoji u komunikaciji sa gluvonemim osobama.

U ovom izazovu dodeljena je nagrada za prvo mesto u vrednosti od 3000 dolara, koja je pripala timu iz Amerike. Ekipa CMOS je uvršćena među najboljih 9 ekipa u kategoriji World Citizenship. Ovim su obezbedili počasnu nagradu-priznanje u vidu certifikata i dobijanja stručnog mišljenja od Mikrosoft žirija u kome pravcu da dalje razvijaju svoj projekat.

Ovo je isto veliki uspeh jer je među prvih 9 ekipa, tim CMOS jedini iz Srbije, regiona i Evrope.

Članovi CMOS tima su: Suzana Palfi, inženjer elektrotehnike i računarstva (student specijalističkih studija), Balaž Fodor (student treće godine smera Informatičko inženjerstvo), Viktor Vojnić (student druge godine smera Tehnička informatika) i Nikola Novaković (student druge godine smera Internet i elektronsko poslovanje). Njihov mentor je prof. dr Zlatko Čović, šef Katedre za informatiku na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici.

Studenti su uspešno prošli prvu fazu takmičenja i na nacionalnom nivou. Ukoliko budu prošli u sledeću faze, plasiraće se na nacionalno finale koje se održava 26. aprila u prostorijama Mikrosofta u Beogradu. Pobednik nacionalnog finala ide u online Svetsko polufinalu, a nakon toga na Svetsko finale koje se ove godine održava u Sijetlu.

Detaljnije informacije o ovom uspehu možete pogledati na zvaničnom sajtu "Microsoft Imagine Cup" takmičenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3924

Povezana vest

Povezane teme

visoka tehnička škola

vtš

visoka tehnička škola strukovnih studija

imagine cup

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.