• Pregleda: 3434

Studenti VTŠ dobitnici Mikrosoftovog prizanja na takmičenju "Imagine Cup 2014"

Ekipa studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice pod imenom CMOS (Coding Masters of Serbia) dobitnik je počasne nagrade-priznanja (Honorable Mentions) od strane svetski poznate kompanije "Microsoft". Studenti su ovu nagradu dobili učestvujući u izazovu "UX Challenge", koji se organizuje unutar Imagine Cup 2014 takmičenja.
Studenti VTŠ dobitnici Mikrosoftovog prizanja na takmičenju "Imagine Cup 2014"

Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje Mikrosoft organizuje od 2003. godine i koje okuplja više od milion studenata širom sveta.

Za ovaj izazov bilo je potrebno dostaviti detaljan tok korišćenja softvera, sveobuhvatnu informacionu arhitekturu u kojoj je razrađen korisnički interfejs, vizuelni prikaz ekrana i grafički primer izgleda gotovog softvera.

Projekat tima nosi naziv "EduSign". U pitanju je sistem koji se sastoji od desktop softvera kojim se upravlja uz pomoć Kinect senzora, mobilne aplikacije i web sajta. Sistem služi za učenje znakovnog jezika kroz niz tutorijala i mini igrica i namenjen je svakom uzrastu. Cilj projekta je da se smanji jaz koji postoji u komunikaciji sa gluvonemim osobama.

U ovom izazovu dodeljena je nagrada za prvo mesto u vrednosti od 3000 dolara, koja je pripala timu iz Amerike. Ekipa CMOS je uvršćena među najboljih 9 ekipa u kategoriji World Citizenship. Ovim su obezbedili počasnu nagradu-priznanje u vidu certifikata i dobijanja stručnog mišljenja od Mikrosoft žirija u kome pravcu da dalje razvijaju svoj projekat.

Ovo je isto veliki uspeh jer je među prvih 9 ekipa, tim CMOS jedini iz Srbije, regiona i Evrope.

Članovi CMOS tima su: Suzana Palfi, inženjer elektrotehnike i računarstva (student specijalističkih studija), Balaž Fodor (student treće godine smera Informatičko inženjerstvo), Viktor Vojnić (student druge godine smera Tehnička informatika) i Nikola Novaković (student druge godine smera Internet i elektronsko poslovanje). Njihov mentor je prof. dr Zlatko Čović, šef Katedre za informatiku na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici.

Studenti su uspešno prošli prvu fazu takmičenja i na nacionalnom nivou. Ukoliko budu prošli u sledeću faze, plasiraće se na nacionalno finale koje se održava 26. aprila u prostorijama Mikrosofta u Beogradu. Pobednik nacionalnog finala ide u online Svetsko polufinalu, a nakon toga na Svetsko finale koje se ove godine održava u Sijetlu.

Detaljnije informacije o ovom uspehu možete pogledati na zvaničnom sajtu "Microsoft Imagine Cup" takmičenja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
magacioener Odgovori
Cestitam, zeleci im uspeh i u daljem radu.
Suboticanin66 Odgovori
Sve cestitke omladini i profesoru
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.