Komentara: 2
Pregleda: 1847

Strip se vratio u grad

02.03.2021. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Generacije koje su odrasle čitajući Politikin zabavnik, „Zagora“, „Alan Forda“ i svake nedelje trčale na trafike nestrpljivo čekajući nastavak, i više je nego obradovala vest da se strip vratio u naš grad. Doduše, ne toliko pompezno kako zaslužuje, ali mnoga izdanja devete umetnosti mogu se ponovo pročitati u striparnici u ulici Petra Drapšina.
Strip se vratio u grad

Dok se starije generacije sa setom sećaju tog perioda, mladi se tek sada upoznaju sa svim onim što strip donosi.

- Dosta ljudi u Subotici voli strip, bilo da su domaći ili strani, noviji ili oni stari klasici. Najviše nam dolaze oni između 25 i 35 godina, a mlađi ili nemaju pojma šta je strip ili toliko ga vole i poznaju stripove da je to fantastično. To uglavnom krene od roditelja – kaže nam prodavac stripova Uroš Jagodić. – Strip produkcija je postala mnogo razvijenija i savremenija, tako je dostupnija i zanimljivija mladim ljudima. U poslednjih nekoliko godina izdaju se stripovi koji su poput knjiga, ali se mnogo brže čitaju, mnogo je jači protok informacija a postoji i istraživanje koje kaže da strip mnogo više aktivira mozak nego kada se nešto samo čita ili samo gleda. Tako da se ni ne oseti da se na kvalitetniji način uči.

Strip se vratio u gradStrip se vratio u gradTako se iz stripa može naučiti kompletna istorija Subotice, ali i pročitati „Gorski vijenac“, koji je ilustrovao naš sugrađanin Geza Šetet.

Pokazujući nam kako u strip pretočava „Hajduke“ Branislava Nušića, Geza poručuje da je ovo jedan od dobrih načina da se mladima približe klasici književnosti.

- Nažalost, mladi ne vole da čitaju. Ali ovako, kada vide slike i replike junaka sigurno im je interesantnije za čitanje. Naša književnost je toliko bogata i bilo bi zaista divno kada bi se pretočila u strip i tako približila decu – objašnjava Geza, iz čije kičice je nastala i „Luča Mikrokozme“. – „Ako se moj mali čitalac ove priče nema čemu poučiti, izvesno je da će se imati čemu nasmejati“, napisao je Nušić na početku „Hajduka“. Upravo je to najvažnije, da se na zabavan način upamte i nauče velike stvari, ma koliko godina imali. Da slike tih pouka imate u glavi kada zatvorite knjigu.

Strip se vratio u gradBilo da su u pitanju „Asteriks i Obeliks“, „Spajdermen“ ili pak „Gorski vijenac“, oni koji nisu uzeli strip u ruku ne znaju šta propuštaju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1847
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.